08.10.2022.

19:05

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ZAHAROVA REVOLTIRANA: Borelj se vodi jezuitskom logikom i prisiljava nezavisnu BiH da pristupi antiruskom taboru

Sledeći potpuno jezuitsku logiku, Borelj na bazi izborne volje birača poziva na odgovornost vlasti BiH za realizaciju evropske perspektive, obećavajući zemlji ekonomski procvat, a pri tome faktički prisiljava nezavisnu državu da pristupi antiruskom taboru, navela je Zaharova.


„Ponovo vidimo kako EU grubo krši principe Povelje UN i Završnog helsinškog akta OEBS iz 1975. Godine o suverenoj ravnopravnosti država, poštovanju prava neodvojivih od suvereniteta Kandidatima za EU se nameću odluke i pristupi koji nisu uvek u skladu sa nacionalnim interesima“, navela je portparolka.

Informer

Marija Zaharova


I sve to imajući u vidu da proces približavanja tih država EU ne donosi očekivanu stabilnost i ekonomski rast, istakla je ona i dodala da višedecenijska dominacija EU u ekonomskoj sferi u BiH nije prečila industrijski pad, zatvaranje velikih preduzeća sposobnih da budu konkurencija biznisu u EU, pad standarda građana, odliv radne snage u zemlje EU.


„Evrointegracije nisu bile i ne mogu biti univerzalni lek za sve probleme“, rekla je Zaharova.

Kako je navela, Borelj cinično govori o „nepoverenju“ stanovništva prema institucijama BiH iako je upravo Zapad izazvao nesuglasice u zemlji. Dovoljno je setiti se bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka koji je bez konsultacija sa članovima odbora Saveta za implementaciju mira uveo krivičnu odgovornost za negiranje „genocida“, kao i pokušaja da se na njegovu funkciju postavi novi predstavnik, bez saglasnosti SB UN, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Informer

Žozep Borelj


„Sve to je dovelo do eskalacije unutarpolitičke situacije u zemlji bez presedana u posleratnom periodu i do paralize rada državnih institucija“, istakla je Zaharova.


Umesto mentorskih poziva vlastima BiH i pokušaja da očuvaju u zemlji rukovođenje spolja, EU treba da se seti da je neophodno pokazati poštovanje prema suverenitetu balkanskih država i njihovom pravu da vode samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku.


Podsetimo, Borelj je izjavio da EU pozdravlja održavanje opštih izbora u BiH.


„Građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju za vlast i oni će sada imati odgovornost da ispune njihovu težnju koja uključuje integraciju u EU, ekonomski prosperitet, kao i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresora u vezi sa ratom u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Borelja posle izbora u BiH .