10.10.2022.

11:01

Foto: Pixabay

Planeta

HAOS U NEMAČKOJ! Šef agencije za sajber bezbednost pred otkazom - sumnja se da je povezan sa Rusima!

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da "ozbiljno shvata izveštaje" i da ih "sveobuhvatno istražuje".

Šenbom je 2012. godine bio suosnivač udruženja sa sedištem u Berlinu poznatog kao Savet za sajber bezbednost Nemačka, koje savetuje preduzeća, vladine agencije i kreatore politike o pitanjima sajber bezbednosti.

To udruženje je sada na udaru kritika zbog navodnih kontakata sa ruskim tajnim službama. Prema istrazi popularnog satiričnog programa na ZDF-u, Šenbom i dalje održava kontakt sa udruženjem.

Dnevni list Handelsblat izvestio je da je vlada "veoma uznemirena" zbog ovih navoda. Ministarstvo unutrašnjih poslova "ispituje sve opcije kako da se nosi sa situacijom", navodi se u saopštenju.

Savet za sajber bezbednost Nemačke je u ponedeljak u saopštenju na svom sajtu demantovao te navode, nazvavši ih „apsurdnim“. Nemačka je poslednjih godina više puta optuživala Rusiju za pokušaje sajber špijunaže.

Najzanimljiviji incident za koji su ruske hakere okrivili do sada bio je sajber napad 2015. godine koji je paralizovao računarsku mrežu donjeg doma parlamenta, Bundestaga, primoravajući čitavu instituciju van mreže danima dok je bila popravljena. Rusija poriče da stoji iza takvih aktivnosti.