10.10.2022.

14:28

Foto: Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Planeta

"POGREŠNO SU PROCENILI POSLEDICU UKRAJINSKE KRIZE"! Erdogan: Jedan broj zapadnih zemalja sada gleda samo kako da prezimi!

- Nova epoha se pretvara u epohu sukoba, a ne prosperiteta, mira i pravde. Bogati postaju još bogatiji, a jaz među različitim slojevima stanovništva se povećava. Milijarde ljudi od Afrike do Azije suočavaju se s teškoćama u pristupu čak osnovnim prehrambenim namirnicama. Vidimo da ta mračna slika postaje sve gora. Pokazatelji inflacije, dostigli su najveći nivo u poslednjih 50-60 godina, dovode u težak položaj sve, uključujući stanovnike zapadnih zemalja - naglasio je Erdogan u svom govoru u Ankari.

Turski lider je dodao da raste zabrinutost po pitanju bezbednosti hrane. On je istakao da se na poslednjem samitu u Pragu moglo čuti kako se lideri pitaju kako će preživeti ovu zimu.

Erdogan je rekao da Turska ove zime neće imati takve probleme.

Prema njegovim rečima, "lideri su razmišljali samo o aktuelnom trenutku".

- Nažalost, nisu procenili događaje između Rusije i Ukrajine sa zdravorazumskog stanovišta. U predstojećem periodu, u svetu će se neminovno desiti radikalne političke promene - zaključio je turski lider.

Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su nanela ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika je pogoršati živote miliona ljudi.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov izjavio je za TV „Rusija 1" da zapadni političari koji govore o uvođenju ograničenja cena ruske nafte i gasa samo pogoršavaju stvari u svojim zemljama.