10.10.2022.

22:05

Foto:

Planeta

ŠOK PRIZOR NA PUTU, RUSKA I AMERIČKA VOJSKA OČI U OČI! (FOTO)

Sjedinjene Države i Rusija rasporedile su trupe u Siriji, zemlji razorenoj ratom koji nije obuzdavan od 2011. i u kojoj Vašington i Moskva podržavaju suprotstavljeni tabor. Rat koji je Rusija pokrenula u februaru protiv Ukrajine dodatno je pogoršao tenzije između dve prestonice. Ali u subotu ujutro, američka i ruska patrola "ukrstile su se" na naftnom polju u blizini grada Al-Katanija, u provinciji Hasake na severoistoku Sirije.

Nije prvi put da se putevi ruske i američke oklopne tehnike ukrštaju u tom regionu pod kontrolom Kurda. Ali ovoga puta konvoji su se prijateljski pozdravili, umesto da prolaze bez zaustavljanja.

Vojnici su, jedan pored drugog, pozirali zajedno, osmehujući se i držeći cevi svog oružja uperene u zemlju. Rus i Amerikanac su tokom razgovora prasnuli u smeh, a nekoliko vojnika je čak razmenilo uniformne oznake.

- To je veoma redak trenutak - primećuje Semjuel Ramani, istraživač međunarodnih odnosa na britanskom univerzitetu Oksford.

Američki vojnici su raspoređeni u Siriji od 2014. godine, kao deo međunarodne koalicije stvorene da podrži kurdske snage u njihovoj borbi protiv džihadistićke grupe Islamska država. Sa svoje strane, ruska vojska je angažovana od 2015. godine u podršci trupama predsednika Bašara el Asada. Ruske trupe su bile raspoređene na severoistoku Sirije krajem 2019. godine, kada je Damask intervenisao kao podrška kurdskim snagama, suočen sa ofanzivom susedne Turske, piše AFP, prenosi Agerpres.

Prisustvo ruskih trupa je takođe omogućilo da se izbegne sukob između američkih snaga i snaga sirijskog režima.