11.10.2022.

13:02

Foto:

Planeta

TIGAR LJUDOŽDER UBIJEN U INDIJI! Zaustavljen teror, 200 policajaca učestvovalo u akciji, krvožednu zver najpre isterali iz šume, a zatim sa više hitaca ustrelili

Trogodišnji mužjak bengalskog tigra likvidiran je u subotu uveče u velikoj akciji indijske policije nakon što je prethodno zaklao i pojeo najmanje devet osoba u saveznoj državi Bihar. Divlja zver, koju su lokalci nazvali "ljudožder iz Čamparana", mesecima je terorisao meštane istoimenog regiona na severoistoku Indije, a samo u poslednjih 30 dana ubio je šest ljudi, među kojima i dvoje dece. 

Hajka na slonovima

Mediji navode da je u akciji učestvovalo oko 200 policajaca, lovaca i lokalnih stanovnika, koji su isterali tigra iz obližnje šume i potom ga lišili života sa više hitaca iz puške. Prilikom hajke na divlju mačku korišćeni su i slonovi.

Kako su saopštili indijski zvaničnici, bengalski tigar je svoju prvu žrtvu napao, ubio i pojeo još u maju ove godine, ali je u poslednjih mesec dana njegov teror postao znatno učestaliji. Tako je prošle srede tokom noći upao u jednu kuću u Čamparanu i praktično iz kreveta izukao 12-godišnju devojčicu, da bi je potom raskomadao i pojeo u dvorištu. Samo tri dana kasnije, u subotu ujutro, na ulici je zaklao neimenovanu ženu (35) i njenog osmogodišnjeg sina, posle čega su vlasti pokrenule najmasovniji lov na tigra u poslednjih nekoliko godina.

Lokalne vlasti pokušale su pre tri nedelje da uspavaju tigra, uhvate ga i presele na drugu, manje naseljenu lokaciju, ali kako im to nije uspelo, zver je nastavila da teroriše stanovništvo. Građani u ugroženim područjima kritikovali su policiju zbog nesposobnosti da likvidira divlju mačku i na taj način obezbedi meštanima normalan život, a nakon što su u razmaku od samo nekoliko dana stradala dva deteta, odlučeno je da se organizuje ogromna potera za "ljudožderom iz Čamparana". 

Stradala dva deteta

Tigar je prošle srede ubio i pojeo devojčicu (12), a u subotu ženu (35) i njenog osmogodišnjeg sina

Uhvaćen u zamku

- U hajci je ukupno učestvovalo oko 200 policajaca, lovaca, šumara, kao i lokalnih građana koji su se dobrovoljno prijavili da pomognu kako bi se teror bengalskog tigra najzad okončao. Lovci su bili podeljeni u osam grupa, a pojedini pripadnici policije su na slonovima ušli u šumu, kako bi isterali zver na čistac. Posle višečasovne potrage, tigar je konačno uhvaćen u zamku i na mestu ubijen sa više hitaca iz puške. Bio je star oko tri godine i u poslednjih mesec dana je potpuno pomahnitao, ugrožavajući meštane gotovo svakodnevno - rekao je medijima direktor rezervata tigrova "Valmiki" u Čamparanu, u kojem je zver živela.

Procenjuje se da 70 odsto svetske populacije tigrova živi u Indiji, odnosno da ih u toj zemlji u rezervatima ima tačno 2.967. Od subote uveče, u stvari, jedan manje. 

Za pet godina zveri ubile 225 ljudi

Prema zvaničnim podacima indijskih vlasti, od 2014. do 2019. tigrovi su u toj zemlji ubili najmanje 225 ljudi, odnosno između 40 i 50 osoba godišnje. Iako su smešteni po rezervatima, aktivisti iz udruženja za zaštitu prirode tvrde da poslednjih decenija ljudska naselja ubrzano niču oko šuma i drugih prirodnih staništa divljih mačaka, zbog čega neminovno dolazi do "sudara" tigrova i lokalnog stanovništva.