12.10.2022.

12:14

Foto: Reuters

Planeta

BAJDEN PRETI SAUDIJSKOJ ARABIJI, DA LI JE OVO KRAJ SAVEZA? "Snosićete velike posledice zbog Rusije!"

Američki predsednik je pre tri meseca posetio Saudijsku Arabiju i sastao se sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Nedavna odluka ukazuje na neefikasnost Bajdenovih napora da zakrpi narušen odnos Sjedinjenih Država sa jednim od njihovih tradicionalnih „strateških partnera“ na Bliskom istoku.

Cene gasa su bile goruće pitanje ove godine jer su se bližei izbori u SAD. Alijansa OPEK+ predvođena Rijadom odlučila je da smanji proizvodnju nafte prošle nedelje, što je iznerviralo Belu kuću, a zvaničnici su rekli da je Bajden „lično“ uvređen zbog odluke, koja će verovatno povećati cene gasa u narednim nedeljama.

Bajden je rekao za Si-En-En da misli da je vreme da se „preispita” odnos zemlje sa Saudijskom Arabijom nakon njihovog partnerstva sa Rusijom za smanjenje proizvodnje nafte, uprkos preventivnim naporima Bele kuće. Njegovi zvaničnici su objavili da administracija trenutno preispituje svoj odnos sa kraljevstvom.

Senator Ričard Blumental uveo je zakon koji bi, ako bude usvojen, odmah pauzirao svu prodaju američkog oružja kraljevstvu na godinu dana, čime bi takođe bila obustavljena prodaja usluga podrške, delova i logističke podrške – iako to ostaje da se vidi koliko daleko je predsednik spreman da ide da kazni vitalnog saveznika na Bliskom istoku.

„Neću da ulazim u ono što bih razmatrao i šta imam na umu“, rekao je Bajden u intervjuu. "Ali biće posledica." Članovi administracije bliski predsedniku rekli su da on veruje da je „vreme da ponovo razmotrimo ovaj odnos i da se uverimo da on služi interesima naše nacionalne bezbednosti“.