13.10.2022.

15:25 >> 15:45

Foto: AP PHOTO

Planeta

ŠEF HERSONSKE OBLASTI NAJAVIO EVAKUACIJU! "Pomozite nam da premestimo civile, znamo da nas Rusija neće napustiti!"

Šef hersonske administracije kojeg je postavila Rusija Vladimir Saldo apelovao je danas na rukovodstvo Ruske Federacije da pomogne kako bi se stanovništvo Hersonske oblasti evakuisalo od ratnih dejstava.

Saldo je u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u „mirnije“ oblasti, pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu.

„Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina“, rekao je Saldo.

Navodi da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila.

“Obraćajući se rukovodstvu zemlje, zamolio bih vas za pomoć u organizovanju odlaska civila u druge regione. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne napušta sopstveni narod”, zaključio je Saldo