16.10.2022.

12:32

Foto: Beta

Planeta

BORELJ SVE ŠOKIRAO: Evropa je bašta, ostatak sveta džungla

Borelj je upozorio da "džungla može da napadne baštu i da su baštovani morali da odu u džunglu da zaštite baštu". On je ove opaske izneo kada se obratio na ceremoniji otvaranja Evropske diplomatske akademije u Brižu u Belgiji.

"Evropa je bašta. Izgradili smo baštu. Kolektivni radovi su najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije koju je čovečanstvo uspelo da izgradi. Postoje tri stvari zajedno i ovde mostovi mogu da budu prikaz lepih stvari, intelektualnog života i blagostanja. Ostatak sveta nije baš bašta. Veći deo ostatka sveta je džungla, a džungla bi mogla da napadne baštu. Baštovani bi trebalo da vode računa o tome", slikovito je opisao Borel, pa u metaforičkom tonu nastavio dalje:

"Međutim, baštovani neće zaštititi baštu podizanjem zidova. Mala bašta okružena visokim zidovima da spreči ulazak u džunglu nije rešenje. Pošto džungla ima jaku sposobnost rasta, zid nikada neće biti dovoljno visok da zaštiti baštu. Baštovani moraju ići u džunglu. Evropljani moraju biti mnogo više angažovani sa ostatkom sveta. Ostatak sveta će nas napasti različitim sredstvima", zaključio je Borelj.