16.10.2022.

15:38

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SI PODNEO IZVEŠTAJ NA 20. KONGRESU KPK! Ovo su ključne tačke istorijskog govora Đinpinga!

Si Đinping podneo je zveštaj kongresu u ime 19. CK KPK, a ovo su neki od najvažnijih delova.

Tema

Tema kongresa je, kako se navodi, "visoko uzdignuti barjak socijalizma sa kineskim karakteristikama", puna implementacija "Misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru", uz prenošenje velikog osnivačkog duha Partije. Si je u izveštaju naveo i samopouzdanje i jačanje snage, podržavanje osnovnih principa, osvajanje novih izazova i napredovanje u jedinstvu da se izgradi moderna socijalistička zemlja i unapredi veliko podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima.

Tri velika događaja

Proteklu deceniju obeležila su tri velika događaja od neposrednog, ali i dubokog istorijskog značaja za stvar Partije i naroda, rekao je Si.

„Prigrlili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine, uveli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice."

Ekonomski rast

Kina je zabeležila istorijski porast svoje ekonomske snage u poslednjoj deceniji, rekao je Si. Kineski BDP je porastao na 114 triliona juana (oko 16 biliona dolara) sa 54 biliona juana u protekloj deceniji i čini 18,5 odsto svetske ekonomije, što je povećanje od 7,2 procentna poena, rekao je on.

Informer

Centralni zadatak KPK-a

„Od ovog dana pa nadalje, centralni zadatak KPK biće da predvodi kineski narod, sve etničke grupe u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnje izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju i da unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji“, rekao je Si dok je izlagao misije i zadatke KPK na putovanju u novoj eri.

KPK ima za cilj da realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka.

Narodno blagostanje

Si je obećao da će poboljšati blagostanje i kvalitet života ljudi.

"Ova zemlja je njen narod; narod je država. Kako je KPK vodio narod u borbu za uspostavljanje i razvoj Narodne Republike, tako se i borio za njihovu podršku", rekao je on.

Kina će unaprediti sistem raspodele prihoda. „Osiguraćemo veću platu za veći rad i podstaći ljude da postignu prosperitet kroz naporan rad“, rekao je Si i dodao:

"Promovisaćemo jednake mogućnosti, povećati prihode osoba sa niskim primanjima i proširiti sloj sa srednjim primanjima."

Kina će učiniti više kako bi pomogla onima u teškoćama da pronađu posao i zadovolje svoje osnovne potrebe, kao i da poboljša sistem socijalnog osiguranja, rekao je on.

Informer


Ponovno nacionalno ujedinjenje

Si je rekao i da će KPK sprovesti svoju opštu politiku za rešavanje tajvanskog pitanja u novoj eri i nepokolebljivo unaprediti cilj nacionalnog ujedinjenja.

„Rešavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da reše Kinezi“, rekao je Si.

"Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je usmereno isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekoliko separatista koji traže 'nezavisnost Tajvana' i njihove separatističke aktivnosti; to nikako nije usmereno na naše tajvanske sunarodnike", podvukao je Si Đinping.