17.10.2022.

14:53

Foto:

Planeta

PANIKA U KIJEVU, KREĆE FORMIRANJE ZAJEDNIČKIH SNAGA! Rusi stižu tenkovima u Belorusiju, zaoštrava se situacija na granici sa Evropskom Unijom!

U Belorusiju će iz Rusije stići oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača koji će biti korišćeni kao deo regionalne grupe snaga. Ovo je saopštio načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije Valerij Revenko.

„Ukupna snaga po dolasku u Republiku Belorusiju  biće do 9000 ljudi, oko 170 tenkova, do 200 borbenih oklopnih vozila i do 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100 mm“, napisao je on na svojoj Tviter stranici.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio početak formiranja Regionalne grupe snaga, koja će biti bazirana na vojnom osoblju beloruskih oružanih snaga. Prema rečima Lukašenka, odluka o upotrebi grupe, koja je doneta tokom pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvana je zaoštravanjem situacije na zapadnim granicama Unije. 

Prema podacima Ministarstva odbrane Belorusije, ukupan broj ruskog vojnog osoblja u regionalnoj grupi snaga biće oko 9 hiljada vojnika.