18.10.2022.

08:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"IRAN NASTAVLJA DA LAŽE!" Teške optužbe Amerike na račun Teherana, tvrde da imaju i previše dokaza o njihovim dronovima u Ukrajini... Samo Kremlj ćuti

Bela kuća je optužila Iran da laže kada kaže da Rusija ne koristi iranske bespilotne letelice za napade na Ukrajinu.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da postoje "opsežni dokazi o njihovoj upotrebi od strane Rusije protiv tamošnjih vojnih i civilnih ciljeva" i da izgleda da Teheran razmišlja o prodaji više takvog oružja Moskvi, preneo je Rojters.

"Svi ste takođe videli jutrošnje izveštaje o nečemu što izgleda kao iranski napad dronom u centru Kijeva. Ipak, Iran nastavlja da laže o tome", rekla je Žan-Pjer sinoć novinarima.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila niz ruskih napada u kojima se koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje, dok sa druge strane Iran negira da je isporučio dronove Rusiji, a Kremlj nije komentarisao te navode.

U ratu u Ukrajini prva masovna upotreba dronova kamikaza Šahid -136, koji je dobio ruski naziv Geran -2 bila je napad na Odesu 23. septembra.

U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od do 50 kilograma

Veruje se da je dron nastao 2020. jer su se prvi primerci na bojnom polju u Jemenu pojavili već 2021. Neki definišu da ovi dronovi imaju po letnim karakteristikama sličnost sa raketama srednjeg dometa. Osim što ima mogućnost da napadne, dron zahvaljujući i optici može da se koristi kao osmatračko sredstvo.