18.10.2022.

11:38 >> 11:43

Foto: Tanjug/AP

Planeta

AMERIKA MORA DA POSTAVLJA PRAVILA! Blinken izneo plan odbrane globalne dominacije SAD-a, svetski hegemon čvrsto drži svoju poziciju!

SAD moraju biti nacija koja postavlja globalna pravila kako bi osigurala podršku američkih interesa i vrednosti, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Amerikanci „moraju biti ti koji su za stolom koji pomažu da se oblikuju pravila, norme, standardi po kojima se tehnologija koristi“, rekao je on. „Ako mi nismo, ako Sjedinjene Države nisu tamo, onda će neko drugi biti, a ova pravila će se oblikovati na način koji ne odražava naše vrednosti i ne odražava naše interese“, objasnio je Blinken . Druga opcija je da niko ne postavlja pravila i „imaćemo haos pre nego što budemo imali svet koji je zapravo organizovan da pokuša da iskoristi sav napredak koji ostvarujemo“.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u više navrata tvrdila da njeni suštinski američki interesi zahtevaju da svetu nametne i brani ono što naziva „poretkom zasnovanim na pravilima“.

Kritičari Vašingtona, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin, kažu da ovaj izraz opisuje američku hegemoniju, pod kojom Vašington može da postavlja ili krši bilo koja pravila kako želi. Ruski lider se u mnogim prilikama obraćao poretku koji je usredsređen na SAD, uključujući i tokom glavnog govora krajem septembra, nakon što je potpisao sporazume sa četiri bivša ukrajinska regiona, što je utrlo put ka njihovoj integraciji sa Rusijom. Prema Putinovim rečima, Vašington štiti svoju „neokolonijalističku” poziciju jer dozvoljava SAD da izvlače „rentu hegemona” iz celog sveta, da ga pljačkaju zahvaljujući „dominaciji dolara i tehnologije”.

Vlada SAD nastoji da potkopa sve alternativne centre moći, bilo da su to suverene nacije poput Rusije i Kine ili međunarodne organizacije poput UN, dodao je Putin. On je predvideo da će se pad američke hegemonije neizbežno dogoditi.