19.10.2022.

10:00 >> 10:02

Foto: Tanjug/AP

Planeta

KRITIČNA SITUACIJA NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Pjongjang ispalio preko 100 projektila blizu granice sa Južnom Korejom, odgovor na provokacije Seula!

Severna Koreja ispalila je danas još 100 artiljerijskih granata sa svoje zapadne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio stotine granata u more sa svoje istočne i zapadne obale u cilju, kako je rečeno, snažnog upozorenja Seulu.

Južnokorejske trupe su u ponedeljak započele svoje godišnje vežbe sa ciljem povećanja sposobnosti odgovora na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, prenosi Rojters.

Pjongjang je ljutito reagovao na južnokorejske i zajedničke vojne aktivnosti Seula i Vašingtona nazivajući ih provokacijama i preteći protivmerama.

Severna Koreja je ispalila najnovije granate oko 12:30 časova po lokalnom vremenu, saopštio je južnokorejski generalštab, pozivajući Pjongjang da zaustavi akcije koje ugrožavaju mir i bezbednost u regionu, navodi britanska agencija.

Portparol Glavnog štaba Severnokorejske narodne armije (KPA) saopštio je da je najnoviji potez odgovor na ispaljivanje više od 10 granata iz višecevnih raketnih bacača Južne Koreje u blizini linije razdvajanja između 8:27 i 9:40 časova po lokalnom vremenu.

„Naša vojska snažno upozorava neprijateljske snage da odmah zaustave veoma uznemirijuće provokativno delovanje “, rekao je zvaničnik KPA.

Severna Koreja ispalila je juče artiljerijske projektile u blizini pomorske granice sa Južnom Korejom, saopštila je južnokorejska vojska.

Generalštab Vojske Južne Koreje naveo je da je ispaljeno oko 100 granata kod zapadne obale te zemlje i oko 150 kod istočne obale.