19.10.2022.

13:50 >> 14:40

Foto: Reuters

Planeta

PUTIN UVODI RATNO STANJE U 4 OBLASTI! Na snagu stupaju posebne mere, naredio da se formiraju štabovi TO!

Putin je potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

​U predsedničkom ukazu biće predviđeno nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije“, rekao je Putin.

On je istakao da kijevski režim odbija pregovore, nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti  Volodimir Saldo saopštio da Kijev gomila snage za veliku ofanzivu, a Ruska Federacija je formirala vojnu grupu da je odbije. Zbog bezbednosti stanovnika odlučeno je da se više od 50.000 ljudi preseli na levu obalu Dnjepra.

Komandant Združenih snaga RF u zoni specijalne operacije general armije Sergej Surovikin najavio je moguću upotrebu zabranjenih metoda ratovanja kijevskog režima u Hersonskoj oblasti, prenose RIA novosti.

On je konstatovao da Ruska Federacija ima dovoljno snaga da odbije ukrajinsku ofanzivu i, ako je potrebno, pređe u kontraofanzivu.