20.10.2022.

11:35

Foto: Printscreen

Planeta

"ČUVAJTE SEBE I SVOJE NAJMILIJE"! Ruski "Leer-3" u akciji, pronalazi predajnike mobilnih mreža, a nakon hakovanja ukrajincima kreću da stižu poruke... (VIDEO)

Izviđačka bespilotna letelica Orlan-10 je korišćena na snimku koji je objavila Rusija, a na njemu se nalazi "Leer-3", ometač GSM komunikacije koji blokira mrežu mobilne telefonije.

Ovaj kompleks za elektronsko ratovanje može da šalje sms poruke, tvrdi Rusija.

Leer-3 detektuje masovni saobraćaj korisnika mobilnih telefona na datu mrežu u realnom vremenu.

Ukrajina je od početka rata vešto premeštala i skrivala svoje GSM klastere i terminale u šumskim delovima, koritima reka, seoskim kolibama itd.

Supresor Leer-3 je upravo namenjen prnalasku skrivenih predajnika. Kada ih pronađe, koordinatni podaci se šalju u štab najbliže mobilne jedinice za elektronsko ratovanje. Ove divizije donose odluke o tome šta da rade sa otkrivenim GSM terminalima i klasterima.

Postoje dve mogućnosti, ometanje ili hakovanje, i njihovo korišćenje za prenošenje kratkih poruka.

Ruska Federacija ne krije da vrši "psihološki pritisak" i na ukrajinske borce i na civilno stanovništvo.

Najčešća SMS poruka koje stiže ukrajincima nakon hakovanja mobilnih mreža glasi: "Oružane snage Ukrajine spremaju provokaciju u vašem gradu. Ne izlazite iz kuće. Čuvajte sebe i svoje najmilije.”

Upotreba Orlan-10 zajedno sa Leer-3 pokazuje da ruske oružane snage pokušavaju da ometaju komunikacije u kritičnim oblastima. Na ovaj način se smanjuje efikasnost ukrajinske komande, kao i upravljanja trupama i sistemima naoružanja.