20.10.2022.

21:15

Foto:

Planeta

AMERIČKA INVAZIJA NA ANKARU, CILJ PRISILITI ERDOGANA DA OTKAČI PUTINA! Vašington poslao specijalce, oni su rušili Libiju, Siriju, Iran...

Predvođena pomoćnicom sekretara Ministarstva finansija za finansiranje terorizma i finansijski kriminal Elizabeth Rosenberg, američka delegacija se ranije ove sedmice sastala sa guvernerom turske centralne banke i poslovnim grupama u Ankari i Istanbulu, navodi se u izveštaju. Rosenberg se u sredu sastao sa zvaničnicima lokalnog trezora radi privatnih razgovora, dodali su Bloombergovi izvori.

Rosenberg je ranije bio viši saradnik u Centru za novu američku sigurnost, think-tanku koji je u velikoj meri finansirala industrija oružja. Dok je radila u Ministarstvu finansija za vreme Obamine administracije, izradila je sankcije Iranu, Libiji i Siriji.

Ministarstvo finansija nije komentarisalo sadržaj Rosenbergovih razgovora, kao ni Bloombergovi izvori. Međutim, američki zvaničnici su ranije izrazili nezadovoljstvo zbog odbijanja turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da sankcioniše Moskvu zbog njene vojne operacije u Ukrajini, a Amerikanci su pokrenuli kampanju pritiska na Ankaru, s određenim rezultatima.

Usred izveštaja da SAD i EU razmatraju "negativne akcije" protiv turske ekonomije, zamenik turskog ministra finansija Yunus Elitas izašao je i u avgustu uverio SAD da njegova zemlja "neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe". Zatim, nakon upozorenja Ureda trezora za kontrolu strane imovine prošlog meseca, svih pet turskih banaka koje su upravljale ruskim platnim karticama Mir napustilo je sistem.

Erdogan je, međutim, nastavio da produbljuje veze svoje zemlje sa Rusijom. Turski lider se sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom četiri puta u poslednja četiri meseca. Nedavno je pristao na Putinov predlog za stvaranje međunarodnog tranzitnog čvorišta gasa u Turskoj nakon sastanka u Kazahstanu prošle sedmice.

Erdogan je, takođe, iskoristio svoje odnose s Moskvom i Kijevom kako bi se pozicionirao kao posrednik između dve strane. Iako mirovni pregovori ranije ove godine u Istanbulu nisu urodili plodom - navodno zahvaljujući uplitanju tadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, Erdogan je dobio međunarodnu pohvalu za nadgledanje pregovora koji su doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka u avgustu.