21.10.2022.

11:43 >> 21:36

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, Rusija upozorava: Raste broj stranih plaćenika!

21.31 - Raste broj stranih plaćenika u Ukrajini

Broj stranih plaćenika koji odlaze u Ukrajinu je u porastu, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije za pitanja vojne bezbednosti i kontrolu naoružanja na pregovorima u Beču.

- Više puta smo na svim sastancima poslednjih meseci govorili da je plaćenika sve više. Navodimo i države iz kojih stižu, uključujući u pravcu Harkova, Zaporožja, Hersona. Uglavnom su to Englezi, Poljaci, Amerikanci, ima ih čak iz Gruzije, ali i iz drugih zemalja. Mi to sasvim jasno govorimo - rekao je Gavrilov za „Rusija 24“.

21.20 - Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

U Poltavskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, saopštio je šef administracije Dmitrij Lunjin.

Lokalni mediji navode da se sirene čuju i u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti.

21.08 - Zelenski ponovo optužuje Rusiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio je danas Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Informer

- Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova - dodao je on, ne iznoseći druge detalje i dokaze za stvoje tvrdnje.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Kako je rekao novinarima, produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zavisi od pune implementacije svih ranije postignutih sporazuma.

- Sporazum o žitu traje četiri meseca, ističe u novembru. Produženje ovog sporazuma zavisi od obezbeđivanja pune primene svih prethodno postignutih sporazuma. Mislim na deo koji se tiče memoranduma između UN i Rusije - rekao je Gatilov.

19.40 - Ukrajinske snage gađale Gorlovku i Zajcevo u DNR

18.34 - Gavrilov: Sve veći broj stranih plaćenika u Ukrajini

Šef ruske delegacije na razgovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov je u emisiji TV kanala Rusija 24 rekao da se u poslednje vreme povećava broj stranih plaćenika koji učestvuju u sukobu u Ukrajini.

17.20 - U LNR eliminisana grupa diverzanata

U LNR neutralisana grupa ukrajinskih diverzanata. Grupa je planirala terorističke napade i diverzije na infrastrukturu na teritoriji LNR, rekli su izvori za Sputnjik.

Otkriveno je njihovo sklonište i oduzete karte lokalnog područja, medicinski preparati, municija, specijalna oprema, eksplozivne naprave, minobacači i protivtenkovska navođena raketa.

16.40 - Kijev traži milijarde evra mesečno od EU

Ukrajina je obavestila EU da joj je na mesečnom nivou od Brisela i Vašingtona potrebno 3-4 milijarde evra za osnovne potrebe, odnosno da Unija treba da izdvoji 1,5 milijardi dolara mesečno, odnosno da u toku naredne godine finansijska pomoć EU treba da iznosi 18 milijardi evra, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da pomoć u obnovi Ukrajine mora biti koordinisana sa procesom reformi.

15.55 - Herson će biti branjen do kraja

Herson će postati tvrđava, ruske snage su spremne da brane grad do poslednjeg vojnika, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

15.17 - Razgovarali Šojgu i Ostin

14.43 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Kijevskoj oblasti

14.30 - Vazdušna opasnot na teritoriji skoro cele Ukrajine!

13.41 - Kolika je podrška Putinu?

Delatnost ruskog predsednika Vladimira Putina odobrava 77 odsto Rusa, veruje mu više od 80 odsto građana, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja VCIOM. Istraživanje pokazuje da 14 odsto stanovništva ne odobrava rad predsednika.

12.33 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Ruske Federacije intenzivnom artiljerijskom vatrom zaustavile su ofanzivu ukrajinskih trupa u LNR i DNR. U području Krasnog Limana osujećen je pokušaj dve ukrajinske motorizovane pešadijske čete da pređu reku Žerebec kod Novovodjanova (LNR) i Torskog (DNR). Ubijeno 25 ukrajinskih vojnika;
- U delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga oko 20 ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa pokušalo je da prodre u pozadinu ruske vojske. Operacija je doživela neuspeh. Tom prilikom likvidirano je više od 120 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno šest oklopnih vozila;
- U području Nova Kamenka, Hersonska oblast, uništen je hangar sa ukrajinskom vojnom opremom strane proizvodnje.
- Ruske trupe osujetile su dva pokušaja ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
- Oružane snage Rusije su nakon serije napada potisnule jedinice Oružanih snaga Ukrajine na prvobitne položaje u pravcu Zaporožja;
- Strani plaćenici su bili mete napada ruske vojske u osam privremenih baza u Ukrajini.

11.42 - Eksplozije u Nikolajevu

Ukrajinski mediji pišu da odjekuju eksplozije u Nikolajevu koji se nalazi pod kontrolom vlasti u Kijevu.

11.28 - Iran pozvao svoje građane da napuste Ukrajinu

Ministarstvo inostranih poslova Irana pozvalo je svoje građane da se uzdrže od putovanja u Ukrajini i moli Irance koji se tamo nalaze da napuste zemlju.
 

Ranije su Kina, Egipat, Indija, Srbija, Mađarska, Kirgistan, Uzbekistan, Turkmenistan i nekoliko drugih država pozvali svoje građane da napuste Ukrajinu.

11.04 - Šveđani optužili ruse za krađu saobraćajnih kamera i ugrađivanje u dronove!

10.18 - Kijev zahteva da Izrael isporuči PVO sisteme!

09.56 - Dvojica radnika Televizije „Tavrija“ iz Hersonske oblasti poginula su u raketnom napadu na prelaz, saopštile su lokalne vlasti.

Na fotografiji je njihov automobil, koji se našao pod vatrom. Ukrajinska vojska sinoć je ispalila 12 raketa „himars“ na jedan prelaz za civile u Hersonu odmah pored Antonovskog mosta.

09.15 - Jedna od najmoćnijih jedinica sa Bliskog istoka stigla je na Krim

08.16 - Zelenski: Rusija sprema napad ravan nuklearnom udaru, brana na udaru!

08.07 - Rusija pogodila ciljeve u Harkovu

Gradonačelnik Harkova, pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su udari izvršeni na jedno od gradskih preduzeća.

Prema preliminarnim informacijama, pogođena je administrativno-proizvodna zgrada. Ima oštećenja.

07.41 - Problem sa strujom u najvećem stambenom naselju u Kijevu

U najvećem stambenom naselju u Kijevu sa populacijom od 300 hiljada stanovnika primećuju se nestanci struje, preneo je ukrajinski portal „Strana“.

- Na levoj obali Kijeva delimično je nestalo struje. Primećuju se nestanci struje u Troješčini, najvećoj stambenoj četvrti prestonice sa populacijom od 300 hiljada ljudi -  navodi se u saopštenju na Telegramu portala.

Na Telegramu je objavljen i snimak sa ulica Kijeva, na kojem se vidi da je isključeno ulično osvetljenje i ne gore svetla u zgradama. Takođe se navodi da su isključeni i semafori.

07.22 - Zelenski uveo sankcije članovima porodice Lukašenka i Lavrova

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije supruzi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, sledi iz ukaza i objavljenog na njegovom sajtu, piše Sputnjik.

Na sajtu su objavljeni spiskovi lica i organizacija koje su potpale pod ukrajinske sankcije. Među njima su Galina Rodionovna Lukašenko, supruga predsednika Belorusije, kao i supruga i ćerka šefa ruske diplomatije – Marija Aleksandrovna Lavrova i Katarina Sergejevna Vinokurova (rođena Lavrova).

Sankcije uključuju blokiranje imovine na teritoriji Ukrajine, ograničavanje trgovinskih operacija i sprečavanje povlačenja kapitala van Ukrajine.

07.01 - Asad o ruskoj operaciji u Ukrajini

Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da Sirijci prate specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini isto onako kao i borbu sirijske vojske protiv terorista, saopštio je kabinet sirijskog lidera.

- Sirijski narod prati specijalnu operaciju u Donbasu isto onako kako je pratio borbe protiv terorista u Siriji, jer je Rusija sprovodi u cilju uspostavljanja ravnoteže u svetu - navodi se u saopštenju.

Asad je u četvrtak primio delegraciju predvođenu specijalnim predstavnikom ruskog predsednika za rešavanje situacije u Siriji Aleksandrom Lavrentjevom, piše Sputnjik.