21.10.2022.

13:38

Foto:

Planeta

SUDARILE SU SE DVE CIVILIZACIJE, SUDBINU SVETA ODLUČIĆE RUSIJA! "Sve zavisi od nas: Da li ćemo moći da izdržimo ovaj pritisak i stanemo na noge..."

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je u četvrtak da su razgovori neophodni da bi se utvrdio oblik svetskog poretka u različitim oblastima, piše TASS.

„Potrebni su nam pregovori u kojima možemo da definišemo oblik svetskog poretka. Dok su mi, na primer, stvari jasne na vojno-političkom planu, postoje veoma velika pitanja u ekonomskoj oblasti“, rekao je diplomata za „Rusija 24 tv".

Prema rečima Antonova, ideja da „10 ili 12 zemalja” razgovara o evropskoj i svetskoj budućnosti nije nova:

„Takva ideja postoji u nekim progresivnim krugovima u Sjedinjenim Američkim Državama. Što se tiče razmišljanja o novom međunarodnom poretku, do sada su se sudarile dve civilizacije, a rezultat sudara je samo jedna. Sve zavisi od nas: da li ćemo moći da izdržimo ovaj pritisak, da li ćemo moći da stanemo čvrsto na noge i, što je najvažnije, da li ćemo uspeti brzo da  obnovimo našu ekonomiju i steknemo ekonomski i vojni potencijal koji će njih (kolektivni Zapad) naterati da razgovaraju sa nama kao sa ravnopravnima“, rekao je ruski ambasador.

Informer

Anatolij Antonov, ambasador Rusije u SAD

Antonov je izjavio i da ne veruje da napetosti u odnosima Rusije i SAD preti da se pretvori u razmenu nuklearnih udara.

„Siguran sam da, uprkos svim poteškoćama, još nismo stigli do opasne tačke pada u ponor nuklearnog sukoba“, rekao je ambasador.