22.10.2022.

07:00

Foto: Printscreen

Planeta

SRBI OJADILI BUDŽET SAD ZA 16 MILIONA DOLARA! Podignuta optužnica zbog filmske prevare u Americi!

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedmoro Srba zbog sumnje da su 2020, tokom epidemije korone, u Čikagu i na Floridi na prevaru ojadili budžet SAD za 16 miliona dolara!
Srbi se terete da su lažirali podatke u svojim firmama, na osnovu kojih su dobili milionsku pomoć koju je američka vlada dodeljivala preduzećima pogođenim krizom usled epidemije korone. Prevaranti su zatim sav novac potrošili na luksuzne stvari i lagodan život.

Niz laži

Tvrdili su da su plaćali lečenje radnicima obolelim od korone, a utvrđeno je da te osobe nikada nisu imale kovid

Pare iz fondova

Kako je preneo Čikago tribjun, Srbi se terete za proneveru i pranje novca i ako budu osuđeni, preti im po 20 godina zatvora.

- Svi optuženi su na prevaru dobijali novac iz fondova namenjenih za mala preduzeća, koja su privrednicima bila na raspolaganju zbog otežanog poslovanja usled pandemije koronavirusa. Osumnjičeni su u formularima, koje su bili u obavezi da dostave, naveli mnoštvo lažnih podataka kako bi dobili što više novca za pomoć. Procenjuje se da su na taj način proneverili oko 16 miliona dolara - preneo je ovaj portal.

Kancelarija američkog tužioca za severni okrug savezne države Ilinois precizirala je da su optuženi Srbi dobili novac preko "Programa zajma u slučaju ekonomskih gubitaka", a zatim ga nelegalno iskoristili.

- Optuženi su 2020. podneli lažne prijave Udruženju malih preduzeća u kojima su tvrdili da poseduju i vode različite poslove u saveznim državama Ilinois i Florida. Oni su naveli da imaju probleme u poslovanju zbog kovida. Međutim, prijave su sadržavale lažne izjave o kompanijama optuženih, uključujući broj navodnih zaposlenih, iznose prihoda i druge troškove. Otkriveno je da su osumnjičeni koristili dodeljeni novac za lične potrebe - objasnili su u tužilaštvu.

Platili kauciju

Inače, cela prevara je otkrivena kada su finansijski inspektori krenuli da "češljaju" poslovanja preduzeća koja su dobila pomoć od države.

- Primećen je nesklad između onoga što su osumnjičeni navodili u zahtevima za finansijsku pomoć i zatečenog stanja prilikom kontrole njihovih firmi. Prvo je otkriveno da osumnjičeni nisu imali ni približan broj zaposlenih u odnosu na onaj koji je naveden u zahtevu za dodelu pomoći. Takođe, ni njihovi prihodi nisu bili tako visoki kako je navedeno u prijavama, a lažno su prikazali i troškove za zdravstveno osiguranje zaposlenih. Recimo, naveli su da su mnogi radnici bili bolesni od kovida i da im je firma platila lečenje, a kontrolom zdravstvenih kartona utvrđeno je da te osobe nikada nisu imale koronu - preneo je Čikago tribjunov izvor iz finansijske kontrole.

Nakon hapšenja osumnjičenim Srbima je određeno policijsko zadržavanje, ali je većina platila kauciju kako bi se branili sa slobode. Suđenje u saveznom sudu u Čikagu uskoro treba da bude zakazano.

Uhapšeni:

* Maja Nikolić (34) iz Brukfilda
* Marko Nikolić (34) iz La Granža
* Nebojša Simeunović (37) iz Lajona
* Mijajlo Stanišić (33) iz Viloubruka
* Branko Aleksić (33) iz Čikaga
* Milica Šumaković (31) iz Čikaga
* Đorđe Todorović (32) iz Čikaga