22.10.2022.

09:13

Foto:

Planeta

(FOTO) SATELITI OTKRILI ŠTA VAGNER GRUPA SPREMA KOD GRADA HIRSKE NA ISTOKU UKRAJINE! Ovo su uradili i u Libijskoj pustinji 2021, a sada imaju samo jedan cilj!

Utvrđenje se sastoji od četiri reda cementnih piramida za koje se Rusi nadaju da će zaustaviti kretanje ukrajinskih vozila i tenkova prema istoku. Iza protivoklopnih utvrđenja nalazi se veliki rov.

Dodatni satelitski snimci Evropske svemirske agencije pokazuju da je kopanje rova obavljeno u dva dela: prvi deo rova je iskopan počev od 25. septembra; drugi deo rova negde između 30. septembra i 5. oktobra, javlja CNN pozivajući se na izveštaje ruski medija.

Zvezda tv izveštava o “Vagnerovoj liniji”, odnosno liniji odbrane koju je postavila ruska plaćenička grupa Vagner. Zvedza TV, medijska kuća ruske vojske, rekla je da je to “druga linija obrane” ako Ukrajinci pokušaju da se probiju u tom području. Iako bi utvrđenje moglo da pomogne u odbrani od frontalnog napada, ništa ne sprečava ukrajinske snage da se kreću oko nje.

Ruski RIA/FAN objavio je kartu u sredu tvrdeći da će Vagner grupa nastaviti da gradi svoju “liniju” sve dok se ne protegne istočno od rusko-ukrajinske granice do Kremine, a zatim južno do Svetlodarska.

CNN-ova analiza karte pokazala je da bi se tako dugo utvrđenje protezalo otprilike 217 kilometara. Dodatni satelitski snimci koje je pregledao CNN nisu pokazali nikakvu drugu izgradnju duž navodne putanje “Vagnerove linije”.

Ovo nije prvi put da grupa Vagner koristi rovove za utvrđivanje svojih položaja. Godine 2021. plaćenici su izgradili više od 70 kilometara rovova širom libijske pustinje kako bi zaustavili kopnene napade na njihove položaje.