22.10.2022.

12:15

Foto: AP PHOTO

Planeta

(FOTO) HU ĐINTAO IZVEDEN SA KONGRESA KOMUNISTIČKE PARTIJE! Bivši predsednik Kine nevoljno izašao iz dvorane

Hu (79), slabog izgleda, nerado je napustio prvi red članova stalnog odbora Politbiroa, u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. On je pre toga sedeo pored predsednika Kine Si Đinpinga.

Nakon kratkog razgovora sa predsednikom i premijerom Li Kećijangom, Hua je, držeći ga za ruku, izvelo obezbeđenje.

On je na izlasku potapšao levo rame Sija, dok konkretan razlog njegovog odlaska još nije poznat. Bivši predsednik je u penziji od 2013. godine.

Informer

Sa druge strane, očekuje se da će Si Đinping ovog vikenda biti ponovo potvrđen za generalnog sekretara stranke, čime će započeti svoj treći petogodišnji mandat kao kineski predsednik. Ukoliko bude izabran, Si će vlast preuzeti u marte naredne godine.

Informer

Tada bi trebalo da bude smenjen i dosadašnji premijer Li Kećijang koji se nije našao na spisku Novog centralnog komiteta, koji broji 205 visokih partijskih zvaničnika.

Informer

Kećijang, drugi čovek po rangu u Kineskoj komunističkoj partiji posle Sija Ðinpinga, više nije na listi najužeg rukovodstva Centralnog komiteta KP Kine sačinjenog od 205 članova, tvrdi i CNN.

Informer

Američka medijska mreža navodi da to znači da je Li spreman da se povuče sa partijskih dužnosti. Liju (67) nedostaje jedna godina do nezvanične starosne granice za penzionisanje visokih lidera KP Kine.