23.10.2022.

09:22

Foto: Printskrin

Planeta

(VIDEO) OVO JE "PLAN A": RAT ZA KRAJ SVETA! Već u prva 3 sata dogodila bi se jeziva stvar! Ovako bi mogao da izgleda sveopšti nuklearni obračun NATO i Rusije!

Simulacija, nazvana „Plan A“, pokazuje da takva konfrontacija ne bi imala pobednika, da bi skoro potpuno uništila Severnu Ameriku, Rusiju i Evropu i izazvala više od 91 miliona žrtava za samo nekoliko sati.

Simulacija su sproveli stručnjaci u Programu nauke i globalne bezbednosti (SGS) na Univerzitetu Prinston, a zasnovana je na podacima o nuklearnim arsenalima SAD, NATO-a i Rusije i „nuklearnim lokacijama“, planovima i strategijama nuklearnog napada i mogućim odgovorima na takve napade, načine na koje će se birati ciljevi, procene broja žrtava...

Iako napravljena 2019. godine, ova „ratna igra“ ponovo se vratila u fokus javnosti u kontekstu rata u Ukrajini i sve češćih pretnji Moskve u vezi sa mogućnošću da Rusija upotrebi nuklearno oružje u ovom sukobu.

Simulacija „traje“ 4 minuta i pokazuje, postepeno, kako bi konvencionalni sukob NATO-Rusija mogao da preraste u nuklearni, „spirali eskalacije“ potpuno van kontrole. Zamišljena „ratna igra“ počinje taktičkim nuklearnim udarom „upozorenja“ koji je pokrenula Rusija iz Kalinjingradske oblasti i „pogađanjem“ cilja koji se nalazi negde na granici Poljske i Češke.

NATO reaguje taktičkom nuklearnom bombom, najverovatnije lansiranom iz baze u Belgiji. Kada se ovaj nuklearni prag pređe, sukob eskalira i pretvara se u „taktički nuklearni rat“ širom Evrope:

Informer

Serija taktičih napada doneće katastrofu Evropi

Rusija lansira 300 taktičkih nuklearnih bombi, koje su ispalili njeni strateški bombarderi i koje pogađaju glavne centre komande i trupa NATO-a.  

Alijansa odgovara vazdušnim udarom u kojem baca 180 „taktičkih“ bombi na ruske ciljeve.

Rezultat udara više od 2,6 miliona žrtava (mrtvih i ranjenih od nuklearnih bombardovanja) u prva tri sata. Evropa će biti u ruševinama. Pošto je ceo evropski kontinent uništen stotinama nuklearnih eksplozija, SAD i NATO odlučuju da lansiraju 600 „strateških nuklearnih projektila“ (interkontinentalnih raketa dugog dometa), sa podmornica i iz specijalnih podzemnih silosa. Mete ovih raketa su upravo strateške rakete Rusije.

Kao odgovor, Rusija takođe lansira svoje strateške rakete, ispaljene iz podmornica, mobilnih lansirnih vozila i iz sopstvenih podzemnih silosa. Rezultat: 3,4 miliona žrtava za 45 minuta. Kada se Armagedon pokrene, i Rusija i SAD će pokušati da bombarduju jedna drugu novim talasom strateških projektila.

Svaka stranka će razmišljati na ovaj način: „Ne smem da mu dam priliku da se oporavi“. U ovom „trećem talasu“ na meti će se naći velike urbane aglomeracije i privredni centri. Rezultat: 85,3 miliona žrtava za 45 minuta. Ukupno, takva konfrontacija bi rezultirala sa 91,5 miliona žrtava, što je rezultat isključivo nuklearnog bombardovanja.

Severna Amerika, Evropa i Rusija biće praktično potpuno prekrivene tragovima atomskih eksplozija. Simulacija ne uzima u obzir mogućnost da ostale nuklearne sile (Kina, Indija, Pakistan, Severna Koreja itd.) koriste sopstveni arsenal. Globalni program za bezbednost i nauku Univerziteta Prinston – čiji su stručnjaci kreirali ovu simulaciju – nastao je 1974. godine i tokom godina se istakao kao jedan od najcenjenijih svetskih akademskih centara za proučavanje i analizu nuklearnog oružja, kontrolu nuklearnog oružja i neproliferaciju.