24.10.2022.

12:37

Foto: Reuters

Planeta

TURSKI "BAJRAKTARI" NESTALI IZNAD UKRAJINE?! Oterali ih brutalni iranski "Šahedi", ili je nešto drugo... Čovek blizak Zelenskom ima odgovor

 

Bespilotne letelice turske proizvodnje postale su svojevrstan simbol ukrajinskog otpora u ratu Rusije protiv Ukrajine, međutim, sada ih niko više i ne spominje. Mnogi su "nestanak" "Bajraktara" povezali sa ulaskom iranskih bespilotnih letelica "Šahed-136" koji su dramatično promenili situaciju na ukrajinskom nebu.

Ukrajinci to negiraju. Oglasio se savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Aleksij Arestovič. On kaže da ukrajinski branioci i dalje koriste ove bespilotne letelice, samo što su sada informacije o radu dronova počele manje da se šire u javnosti.

Arestovič je to izjavio tokom razgovora sa ruskim opozicionim liderom i advokatom Markom Fejginom.

- S "Bajraktarima" je sve u redu. Andrej Jermak (šef kabineta predsednika Ukrajine, prim.aut) pre mesec dana nije džabe otišao u fabriku u Tursku. Sa "Bajraktarima" je sve u redu, samo ih ne ističemo. Ne pojavljuju se u svakoj drugoj poruci: "Bajraktari su pobedili", "Bajraktari ovo, Bajraktari ono". Rade, ali mi jednostavno ne forsiramo ovu temu - rekao je Arestovič.

On je pojasnio da je ovo logičan i "razuman" potez Ukrajine s obzirom na stav Turske o ratu u Ukrajini. Zvanična Ankara takođe deluje kao posrednik u razmeni zatvorenika. Sve zajedno, to je bio razlog da se u javnom prostoru ne forsira informacija o radu turskih dronova na frontu.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, bespilotne letelice turske proizvodnje postale su simbol zaštite od agresije. U medijima su se stalno pojavljivali snimci "Bajraktara" i udara na kolone tehnike ili pojedinačna vozila. Dronu su čak posvetili i pesmu koja je postala hit.

Informer

Turski dron "Bajraktar"

Nešto se, međutim, dogodilo već tokom leta. Podsetimo, mađarski politički i vojni analitičari Mikloš Kevehazi i Zoltan Pataki primetili su krajem jula da se o ukrajinsko "čudotvorno oružje“ skoro se više ne pominje.

Kako su zapazili, u poslednjih nekoliko meseci ruske trupe koje koriste sisteme elektronskog ratovanja i PVO značajno su povećale svoju efikasnost. Zbog toga su ukrajinske snage ozbiljno ograničile upotrebu bespilotnih letelica.

- Ako su na početku neprijateljstava jurišne bespilotne letelice "Bajraktar ​​TB2" smatrane pravim "čudotvornim oružjem“ Oružanih snaga Ukrajine, sada se o njima gotovo ništa ne čuje… Ako se ukrajinski UAV danas pojavi na nebu, najverovatnije će biti brzo uništen od strane ruskih trupa. A gubitak dronova je prilično skup za Kijev - napisali su još letos mađarski analitičari.