28.10.2022.

17:53

Foto:

Planeta

RUSIJA ZADAJE KONAČAN UDARAC DOLARU?! Posle ovoga nema nazad, američki novac odlazi u istoriju? SVET SE OKREĆE NACIONALNIM VALUTAMA!

Rusija se udaljava od korišćenja američkog dolara i evra u spoljnoj trgovini, što je proces koji je „nepovratan“. To je rekao Andrej Kostin, šef VTB banke, jednog od najvećih kreditora u zemlji.

„Napuštanje američkog dolara i evra je već nepovratan proces za Rusiju. Uzimajući u obzir trenutni trend, naši glavni spoljnotrgovinski partneri u srednjem roku biće Kina, Turska, Indija, Bliski istok, Latinska Amerika i Afrika. Prelazak na nacionalne valute u trgovini sa ovom grupom zemalja je za nas glavni prioritet“, rekao je Kostin u četvrtak na Evroazijskom ekonomskom forumu u Bakuu.

Šef VTB banke izjavio je da odluka koju su donele SAD i druge zapadne zemlje da zamrznu ruske devizne rezerve ranije ove godine pokazuje da nijedna zemlja nije bezbedna od takvog tretmana, koji će verovatno odvratiti druge nacije od dolara kao rezervne valute.

„Nijedna država ne može da se oseća potpuno zaštićenom u uslovima globalne ekonomije orijentisane na dolar“, naglasio je Kostin.

Njegove reči su ponovile izjavu predsednika Vladimira Putina od prošlog meseca. Sredinom septembra, dok je razgovarao o merama za restrukturiranje privrede zemlje pod zapadnim sankcijama, ruski predsednik je nazvao dedolarizaciju „neizbežnim procesom“.

Rusija je još 2018. odobrila plan za dedolarizaciju domaće privrede. Uveden je paket mera za ubrzanje procesa, sa ciljem da se koraci sprovedu u roku od šest godina. Međutim, nakon neviđenih ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene sukoba u Ukrajini, Moskva je ubrzala proces udaljavanja od onoga što naziva „kompromitovanim“ dolarom i evrom. Primenjena je šema plaćanja za izvoz gasa u rubljama, a nacionalne valute su počele da se koriste za rešavanje spoljne trgovine Rusije sa njenim trgovinskim partnerima.