29.10.2022.

09:48

Foto: AP/Photo

Planeta

ANTONOV: Amerika da vrati nuklearno oružje na svoju teritoriju!


"U ovim napetim vremenima sa povećanim rizikom, nuklearne države imaju posebnu odgovornost da spreče eskalaciju. U tom kontekstu, još jednom apelujem na Vašington da na svoju teritoriju vrati natrag kompletno nuklearno oružje koje je rasporedio u inostranstvu, da ugasi nuklearne baze u drugim državama i napusti vežbe u kojima sa nenuklearnim zemljama vežba u sklopu misija NATO. To se krši sa osnovnim principima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekao je Antonov, prenosi TAS S.

On je komentarisao tekst iz "Politika" u kojem se navodi da će SAD ubrzati planove za skladištenje B61-12 (nuklearne) gravitacione bombe u Evropi.

"Zvaničnici administracije tradicionalno nazivaju to oružje taktičkim i tvrde da je ruski arsenal sličnog naoružanja nekoliko puta veći nego američki. Međutim, oni ne govore da je sav naš taktički nuklearni arsenal uskladišten u objektima u Rusiji i ne predstavlja pretnju Americi. Što se tiče američkih bombi, one su poslate u evropske zemlje, odakle Rusija nije daleko. Zato B61-12 imaju stretšku važnost, uprkos njihovom limitiranom kapacitetu", dodao je Antonov.

On je ukazao na to da američka vojska, zajedno sa partnerima iz NATO, redovno održavaju vežbe koristeći takvo naoružanje.

"Jedna takva vežba se trenutno održava u NATO, poznata kao "Nepokolebljivo podne" (Stedfast noon). Rukovodstvo Severnoatlanske alijanse tvrdi da aktivnost te vežbe nije usmerena protiv Rusije. Onda se postavlja pitanje - zbog koga, odnosno, ko to u Alijansi vežba korišćenje nuklearnog oružja, ako je Rusija označena kao ''najznačajnija i direktna pretnja'' njihovoj bezbednosti", dodao je Antonov.