29.10.2022.

19:35

Foto: AP/Tanjug

Planeta

NUKLEARNE BOMBE U RUSKOM KOMŠILUKU! Premijerka Finske ne isključuje raspoređivanje oružja za masovno uništenje, MOSKVA U VELIKOJ OPASNOSTI!

NATO bi mogao uspostaviti stalne baze ili da rasporedi nuklearno oružje u Finskoj kada se zemlja pridruži alijansi, rekla je premijerka Sanna Marin.

„Smatam  da je veoma važno da ne postavljamo ovakve preduslove, niti ograničavamo sopstveni prostor za manevrisanje, kada su u pitanju stalne baze ili nuklearno oružje“, rekla je Marin na finskom kanalu Ile TV1 u subotu.

Ranije ove nedelje, list Iltalehti sa sedištem u Helsinkiju tvrdio je da predlog zakona o članstvu Finske u NATO-u ne sadrži nikakva isključenja u vezi sa nuklearnim oružjem. Vlada treba da iznese zakon parlamentu na razmatranje. List, pozivajući se na anonimne izvore iz Ministarstva odbrane Finske, piše da su u julu finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i ministar odbrane Anti Kaikonen obećali zvaničnicima vojne alijanse da Helsinki neće uvoditi nikakva ograničenja, ako njegova njihova bude odobrena.

Finski list smatra da ovo znači da bi nuklearno oružje NATO moglo da prođe kroz finsku teritoriju ili da bude raspoređeno na tlu Finske, slično kao stalne vojne baze. Upitan o izgledima da se Finska zaista pridruži NATO-u u skorije vreme, Marin je izrazila nadu da će Mađarska i Turska „brzo“ dati zeleno svetlo svojoj kandidaturi za prijem u NATO, koju je Finska, zajedno sa Švedskom, zvanično podnela 18. oktobra.

Da bi dve zemlje bile primljene u vojni savez, potrebna je saglasnost svih 30 država članica. Helsinki i Stokholm, koji su decenijama održavali neutralnost, naveli su rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu kao razlog svoje značajne odluke.

Komentarišući potencijalni prijem Finske i Švedske u NATO, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u junu da će taj potez dodatno eskalirati tenzije između Moskve i Zapada.