01.11.2022.

18:23

Foto:

Planeta

PUTIN NALOŽIO DA SE SRBIMA OMOGUĆI BEZVIZNI REŽIM ZA RUSIJU! Vlada, MSP, MUP, FSB dužni su da pripreme predloge za... Ovo je velika vest, obradovaće sve, ne samo...

- Nalažem Vladi Ruske Federacije, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom bezbednosti Rusije, da pripremi i dostavi predloge za uspostavljanje (bez obzira na princip reciprociteta) bezvizni režim za putovanja stranih državljana u Rusku Federaciju u turističke, poslovne, obrazovne svrhe, kao i za učešće u sportskim i kulturnim događajima - navodi se u uputstvu objavljenom na sajtu Kremlja.

Podsetimo, državljanima R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana, računajući i dane ulaska/izlaska iz Ruske Federacije. Prilikom ulaska obavezno je popunjavanje migracione karte koju treba nositi sa sobom i koja se prilikom izlaska iz Ruske Federacije vraća pograničnom službeniku. Po dolasku, obavezna je prijava boravka u roku od 7 radnih dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je minimum šest meseci, a radi regulisanja boravka u RF minimum godinu i po dana.

Bez obzira po kom osnovu dolaze u Rusiju Federaciju, sa ili bez vize, stranci imaju obavezu striktnog poštovanja dozvoljenog boravka u Ruskoj Federaciji. U suprotnom, nadležni ruski organi uskraćuju izlazak iz zemlje pokretanjem administrativnog prekršajnog postupka i izriču novčanu kaznu (do 5.000 rubalja), a pogranični i migracioni organi ih uvode u registar lica kojima može biti zabranjen ulazak u Rusku Federaciju i do 5 godina.

Preporučuje se posedovanje polise zdravstvenog osiguranja i posedovanje određene količine novca. Prilikom ulaska treba prijaviti iznose veće od 10.000 USD, kao i tehničku robu.