04.11.2022.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ZASTAVE NEMA... RUSI NEŠTO SPREMAJU U HERSONU? Jedan snimak je Kijevu ubacio crv sumnje, imaju li iscrpljeni Ukrajinci snage za ono što dolazi

U isto vreme, objavljena je i izjava zamenika šefa administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova da će se ruske trupe najverovatnije povući na levu obalu Dnjepra.

To je, zajedno sa fotografijom uklonjene ruske zastave sa zgrade regionalne uprave, izazvalo novi talas glasina da će se Rusi, ipak, bez borbe povući na levu obalu. Ukrajinska „Politika zemlje“ istraživala je da li su Rusi zaista odlučili da napuste Herson i šta se sada zna o tome.

Dakle, ako slušate izjavu Stremousova, iz nje ne sledi da je situacija za rusku vojsku na ovom sektoru fronta kritična. Kaže da tu uopšte nema ozbiljnih borbi. To potvrđuju podaci iz drugih izvora – skoro mesec dana linija fronta u Hersonskoj oblasti nije se značajno promenila.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Aleksej Arestovič kaže da je ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine trenutno iscrpljen zbog nedostatka zaliha zapadnog naoružanja. On je ranije izjavio da se u Hersonskoj oblasti situacija za ukrajinsku vojsku menja na gore, a neprijatelj tamo sprema kontraofanzivu.

Sve ovo daje povoda za verziju da je priča o povlačenju trupa dezinformaciona kampanja Rusa da bi ukrajinsku komandu doveli u zabludu o stvarnim namerama svoje vojske. Ovaj stav dele i šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov i predsednik Vladimir Zelenski.

Ali generalno, dilema sa kojom se Rusi suočavaju u Hersonu je sasvim razumljiva, piše telegram kanal Politika zemlje.

S jedne strane, u čisto vojnom smislu, rizično je za Ruse da brane Herson, koji je pritisnut uz reku, a prelaze gađaju Oružane snage Ukrajine. Povlačenje preko reke oslobodiće značajan broj borbeno spremnih jedinica koje se mogu koristiti u drugim pravcima. 

S druge strane, gubitak Hersona bio bi snažan udarac autoritetu ruskih vlasti i vojske: ovo je jedini veći regionalni centar koji je Rusija zauzela i koji je zvanično uključen u Rusku Federaciju. Takođe, mostobran na desnoj obali Dnjepra omogućava Ruskoj Federaciji u budućnosti (ako bude imala dovoljno snage) da krene u ofanzivu na Nikolajev i Odesu.

Stremousov je ranije rekao da bi borbe u samom Hersonu mogle da počnu za jednu i po do dve nedelje, a ukrajinske vlasti su navele da su informaciju o povlačenju ruske vojske na levu obalu Dnjepra namerno "pustili" sami Rusi kako bi doveli u zabludu ukrajinsku komandu.