03.11.2022.

15:27 >> 15:37

Foto: AP/Photo

Planeta

STIŽU RAKETE NA RUSKU GRANICU! Amerika šalje Finskoj više od 530 miliona dolara vojne pomoći, PRIPREME ZA NATO U PUNOM JEKU!

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odobrila je prodaju navođenih višecevnih raketnih sistema Finskoj u vrednosti od približno 535 miliona dolara, objavio je Stejt Department.

Ova odluka dolazi dok Finska čeka odobrenje Turske i Mađarske da se pridruži NATO-u, piše CNN. Potez Helsinkija da se pridruži severnoatlantskom savezu podstaknut je sukobom u Ukrajini. Finska sa Rusijom deli granicu od gotovo 1300 kilometara. 

"Ova prodaja ojačaće spoljnu politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti partnera od poverenja, koji je važna snaga za političku stabilnost i privredni napredak u Evropi. Od vitalne je važnosti za nacionalni interes SAD-a da se pomogne Finskoj u razvoju i održavanju snažne i spremne sposobnosti samoobrane", stoji u obaveštenju Stejt Departmenta.

"Finska namerava da upotrebi nove kapacitete za povećanje svojih nacionalnih zaliha, jačajući kopnene i vazdušne obrambene sposobnosti na severnom krilu Evrope. Povećanje nacionalnih zaliha ključno je za obranu Finske zbog pogoršane sigurnosne situacije u Evropi", navodi se.