09.11.2022.

07:05

Foto: Reuters

Planeta

TRAMP JE OVO VIDEO PRE SVIH, A REPUBLIKANCI SU NOĆAS DOBILI SIGNAL - evo zašto bi demokrate mogle da ostanu BEZ SENATA!


Republikanci ubiru plodove prodora Donalda Trampa među latino glasače i to je trend koji bi mogao da preoblikuje političke pejzaže u nekoliko država.

Najjači rani signal da su republikanci nastavili da ostvaruju uspehe u ovoj grupi došao je u okrugu Majami-Dejd, gde živi velika kubanska populacija i gde je republikanac Ron Desantis ostvario ubedljivu pobedu.

Međutim, Latinoamerikanci nisu monolit, bilo je još važnih znakova na Floridi: Još jedno tradicionalno demokratsko uporište koje je Desantis osvojio bio je okrug Osceola, većinski latino okrug južno od Orlanda sa velikim brojem portorikanskog stanovništva.

Arizona i Nevada, obe konkurentske države sa značajnom latino populacijom, takođe su važne. Nevada je jedna od kompetetivnih država u kojoj Republikanska stranka ima mogućnost da preuzme senatorsko mesto od demokrata, što bi moglo da bude dovoljno da republikanci preuzmu većinu u Senatu.

Kao uzroci za jačanje podrške republikancima među latino-američkom populacijom navodi se nekoliko razloga. Najpre, Nevada je država sa snažnom radničkom klasom (usluge, turizam, građevina) koju u velikoj većini čine upravo Amerikanci latino-američkog porekla.

Ekonomija ove savezne države bila je snažno pogođena tokom pandemije Kovid-19, s obzirom da se demokratska vlast odlučila za striktne kovid mere koje su podrazumevale zatvaranje hotela i ostalih uslužnih delatnosti, što je u velikoj meri pogodilo gradove poput Las Vegasa, a najviše posledica ostavilo je na radničku klasu, koju većinom čine Amerikanci latino-američkog porekla.