09.11.2022.

11:06

Foto: Tanjug/AP

Planeta

UKRAJINU ČEKA SUDBINA ČERNOBILJA? Da li je Evropa spremna na novi talas? Milioni života su u pitanju, oglasio se Zelenski

Zelenski je rekao da je 14 region,a kao i glavni grad Kijev bez struje, a ukrajinski energetski operater Ukrenergo je najavio da će najavljena isključenja struje biti sprovedena na teritoriji čitave zemlje, prenosi Rojters.

Pretpostavlja se da će situacija sa nedostatkom električne energije i grejanja izazvati novi izbeglički talas ka Evropskim zemljama.

Veruje se da je oko 6,9 miliona ljudi interno raseljeno unutar Ukrajine, a zemlje istočne Evrope, poput Slovačke i Mađarske, pripremaju se za novi izbeglički talas u narednim mesecima.

- Oseća se i očekuje se porast broja izbeglica. Trenutno je veći za 15 odsto - rekao je koordinator pomoći za grad Košice na istoku Slovačke Roman Dohović.

Ruska novinska agencija Tas s navodi da se ukrajinski potrošači svakodnevno suočavaju s nestankom struje koji traje po nekoliko sati zbog čega ukrajinske vlasti apeluju na građane da štede struju takom udarnih termina.