10.11.2022.

17:51

Foto: Printskrin video

Planeta

BRITANCI POSLALI NOSAČ AVIONA U ARKTIK, BROD SE ZALEDIO! Pokušaj kraljevske flote da uplaši Rusiju pretvorio se u sramotu za London!

Arktik je trenutno jedno od najatraktivnijih mesta na planeti u pogledu ekonomskih koristi. Mnoge zemlje posmatraju region bogat prirodnim resursima. Rusija je u najboljoj poziciji sa svojom impresivnom flotom za probijanje leda i dugom obalom. Međutim, i Zapad s vremena na vreme demonstrira svoje pretenzije.

Ne tako davno, da bi „uplašio" Rusku Federaciju, London je na sedam nedelja poslao nosač aviona Princ od Velsa na Arktik. Ovo krstarenje ratnim brodom Kraljevske mornarice bilo je zaista prvo arktičko raspoređivanje Kraljevske mornarice u regionu. Štaviše, Britanci su čak učestvovali u veoma velikim manevrima Severnoatlantske alijanse Cold Response 2022.

Ovaj korak, prema vojnom resoru Ujedinjenog Kraljevstva, osmišljen je da pomeri granice operacija nosača aviona Britanske mornarice u teškim klimatskim uslovima, istovremeno, primećuje Kristofer Vudi, britanski mornari nisu bili oduševljeni ovom kampanjom. „Princ od Velsa" se nije baš najbolje pokazao na niskim temperaturama.

- Najveći problem je bio u pilotskoj kabini, koja je bila zamrznuta od snega i leda. Nismo očekivali da će se mnogi predmeti zamrznuti - citira za Business Insider, Nil Tvig, komandant vazdušnih operacija na nosaču aviona HMS Queen Elizabeth.

Zamrzavanje broda dovelo je do činjenice da su britanske trupe bile prisiljene da koriste sredstva za odmrzavanje u ogromnim količinama. Međutim, to im nije mnogo pomoglo.