13.11.2022.

13:56

Foto: Reuters

Planeta

ZBOGOM, AMERIKO! Francusko-nemački savez RUŠI PLANOVE Vašingtona u Evropi, iz Pariza poručuju - NE ZANIMAJU NAS NJIHOVI IZBORI!

U intervjuu za list Le Parisien objavljenom u subotu, Kolona je upitana za njen stav o američkim izborima za Kongres. Ministarka je trku opisla kao "zanimljivu", napominjući da republikanci nisu prošli onako kako su očekivali.

Ministarka je istakla reakciju Evrope na rezultate: „Ako ne želimo da budemo u neizvesnosti pred svake američke izbore, moramo da pronađemo put ka većoj autonomiji“.

Kolona je primetila da Francuska i Nemačka nastoje da dodatno ojačaju svoje partnerstvo i da predsednik Emanuel Makron i kancelar Olaf Šolc vide francusko-nemački savez kao „pokretačku snagu za Evropu“.

Ministarka je pozdravila odluku Berlina da poveća svoj vojni budžet, dodajući da napori pojedinačnih država treba da imaju zajednički cilj, a to je jačanje "evropskog suvereniteta".

Izjave ministarke spoljnih poslova dolaze u vreme veliki trgovinskih tenzija između Evrope i Amerike. Prošlog meseca, portal Politiko tvrdio je da su Pariz i Berlin postigli sporazum o merama odmazde, koje će biti uvedene ako SAD nastave sa planiranim smanjenjem poreza i energetskim beneficijama, sa ciljem da podstaknu kompanije da prebace proizvodnju u Ameriku.

Makron i Šolc su se navodno složili da bi američki plan državnih subvencija predstavljao nelojalnu konkurenciju i da ne bi trebalo da ostane bez odgovora. Gostujući na TV kanalu Frans 2, predsednik Makron je tada rekao da su on i nemački kancelar vodili "opsežan razgovor o ovoj temi“.

Još u septembru, Volstrit žurnal je naveo da brojne evropske kompanije „koje proizvode čelik, đubrivo i druge sirovine za privrednu aktivnost prebacuju poslovanje u SAD“. Prema tom članku, rastuće cene gasa u Evropi bile su jedan od glavnih faktora iza takvih odluka. Navodno, ulogu je odigrala i „veoma velika podrška vlade SAD-a“.

Danska kompanija za nakit Pandora A/S i nemački proizvođač automobila Folksvagen AG su neke od evropskih kompanija koje proširuju proizvodnju u SAD. Energetska kriza u Evropi počela je od kako se pandemija Covida 19 smirila 2021. godine, a pogoršana je ruskom vojnom ofanzivom u Ukrajini krajem februara ove godine.