14.11.2022.

10:17

Foto: Printskrin Tviter/Defence of Ukraine

Planeta

ŠTA SE DEŠAVA U HERSONU? Ukrajinska vojska proteruje ZAPADNE NOVINARE iz grada, na snazi POTPUNA ZABRANA IZVEŠTAVANJA!

Ukrajinska vojska saopštila je da je ukinula akreditacije za nekoliko stranih i domaćih novinara iz grada Hersona, odakle su ruske snage povučene prošle nedelje.

Medijski radnici CNN-a i Skaj njuza su među proteranima, rekla je lokalna nevladina organizacija za novinski sajt Ukrajinske pravde. „Nedavno su neki predstavnici medija obavljali profesionalne aktivnosti u gradu Hersonu čak i pre završetka stabilizacijskih mera“, naveo je ukrajinski Generalštab u objavi na Fejsbuku u nedelju.

Novinari su optuženi da „ignorišu postojeće zabrane i upozorenja“ i da deluju u gradu bez odobrenja ukrajinskih komandanata i vojnih službi za odnose s javnošću. Predstavnicima medija, koji su kršili pravila rada u borbenim dejstvima, otkazane su dozvole za rad i njihove novinarske kartice više ne važe“, saopštio je Generalštab.

Generalštab nije naveo imena medijskih radnika ili organizacija koje su izgubile akreditacije. Međutim, nevladina organizacija Detector Media saopštila je Ukrajinskoj pravdi da je najmanje šest novinara proterano, iz američkog CNN-a i britanskog Skaj njuza.

Detector Media je takođe citirao izjavu vojne portparolke Natalije Gumenjuk, koja tvrdi da je imala „informacije o povlačenju akreditacije ekipama Skaj njuza-a i CNN-a. Postoje informacije i o jednom italijanskom mediju kome je takođe uskraćeno pravo na izveštavanje.

„Mediji još ne bi trebalo da rade u Hersonu, zbog opasnosti. Tako je odlučila komanda“, objasnila je Gumenjuk i dodala da „zabrana postoji za sve“ i da je zvanično objavljena.