14.11.2022.

17:55

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

BITKE SU SVE BRUTALNIJE, ALI ONO ŠTO SE DOGODILO U HERSONU NIJE PREKRETNICA RATA! DRUGA UKRAJINSKA OFANZIVA BILA JE ODLUČUJUĆA... Koliko je ova analiza stručnjaka tačna?

- Na neki način je to vojna pobeda, ali i ovde su Rusi postigli ono što nisu u Harkovu. Tamo nisu koristili snagu, već je to bilo doslovno bežanje, glavom bez obzira. Povlačenje iz Hersona je bilo organizovano, sprovedeno po pravilima - rekao je on.

On dodaje da su Ukrajinci ostvarili pobedu u Hersonu, ali to nije kraj rata.

Spoljnopolitički analitičar Denis Avdagić istakao je da je prekretnica u ratu odustajanje od osvajanja Kijeva, a druga prekretnica ukrajinska kontraofanziva na severoistoku.

- Ovo najnovije povlačenje Rusije značajno je, pre svega, u simboličkom smislu. Rusi su se povukli sa svoje teritorije - naglasio je on.

- U tom smislu, to je poruka političkoj javnosti u Rusiji, ali i u Ukrajini - rekao je on i dodao da je problem Ukrajine što ukrajinske snage dolaze na teritoriju koja je uništena.

Ogorec smatra da Rusi trenutno nemaju snage za veliku ofanzivu, ali da trenutno rade na strateškoj odbrani. Avdagić kaže da Rusija ima veliki problem. Pored demoralisane vojske, demoralisana je i cela država.

- U ovom trenutku je ključno ko može duže da izdrži u Ukrajini. Ukrajina ima podršku EU i SAD, ali je njihov otpor zaista nešto što se nije očekivalo - naglasio je on.

Ogorec kaže da je pomoć Ukrajini u interesu svih, jer u velikoj meri slabi Rusiju.

- Slaba Rusija je u interesu Zapada i SAD - naglasio je on.

- Rusija je ovaj rat izgubila u svakom smislu - kaže Avdagić.

- Obaveštajno ga je izgubila, moralno, u smislu ugleda - naglašava on i dodaje da to predstavljaju kao pobedu.

Ogorec smatra da se tajni pregovori vode od početka rata i da su rezultati tih pregovora vidljivi.

- Trenutno bi Rusima odgovaralo da sednu za pregovarački sto, ali Ukrajincima očigledno to ne odgovara dok su u ofanzivi na svim frontovima, pre svega u moralnoj ofanzivi - naglašava on.