15.11.2022.

23:15

Foto: printscreen

Planeta

IZRAELCI RAZVILI DRON IZ NOĆNE MORE, SPOSOBAN DA ZA 7 MINUTA SAM LOCIRA METU I NEPRIJATELJA PRETVORI U DIM!? Terminatora iz Tel Aviva zovu još ORUŽJE BUDUĆNOSTI

Novi izraelski dron "Lanius" probudiće u mnogima najgore noćne more, piše portal "Drive", specijalizovan za vojne teme, portretirajući novu tehnologiju za savremeno ratovanje. Reč je o letelici kojom se upravlja na daljinu, programirana je za traženje mete i napad, a dizajn se temelji na tehnologiji koju koriste trkački dronovi. "Lanius" su mali smrtonosni dronovi, sposobni da se probiju u tunele i slične zatvorene prostore.

Prema specifikacijama, "Lanius" doseže brzinu od 70-ak kilometara na sat, maksimalna težina je 1,25 kilograma, a ograničeno vreme leta je sedam minuta. Može da nosi eksploziv i nije nužno da njime operira čovek. Dron je sposoban da mapira područje u kom se kreće u 3D obliku.

Malen i brz

Na snimku kompanije Elbit nekoliko vojnika je u gradu koji je okružen neprijateljskom vatrom. Saterani, odlučuju da upotrijebe "Lanius". Vojni komentatori odavno su predvidjeli kako je maleni i brzi dron koji leti, izuzetno primjenjivo oružje za ratovanje. U drugom kadru je prikazano kako se mali dron može koristiti i ručno.


Problem da se razlikuje civi od vojnika, navodno, je rešen sposobnošću drona da prepozna ko je neprijatelj. Ali pitanje je koliko bi "Lanius" bio pouzdan u situacijama kao što su talačke krize?

Međutim, čini se da "Lanius" zahteva zeleno svetlo operatera pre akcije, kao što je navedeno na Elbitovoj veb stranici, piše Drive. Nije sasvim jasno kako se rešava problem gubitka veze na izuzetno teškim terenima. Istovremeno, piše Drive, može se koristiti višestruki "Lanius". Primeri misija koje može da izvrši da bi ispunio svoju svrhu uključuju mapiranje industrijskog kompleksa ili „neutralisanje“ neprijatelja i snajperiste.

Ako naiđe na pretnju, može automatski da napadne metu. "Lanius" matični tip se može koristiti za slanje čitavog niza robotskih vozila, bilo zemaljskih ili vazdušnih, za podršku vojnoj misiji.

Izraelski "Lanius" nije ni prvo, ni jedino zastrašujuće oružje. Kineska bespilotna letelica opremljena mitraljezom je isto tako sjajna. Iako su zastrašujuće, one su oružje budućnosti, ističe autor Drajva u svojoj analizi veštog letećeg ubice "Lanijusa". Očekuje se da će se ovo oružje dalje razvijati. Američka vojska već uvežbava odbranu od „urbanih rojeva“, dronova raspoređenih u urbanim centrima. General-potpukovnik Skot Mekin je u ranijem komentaru za "Drajv" opisao kako američka vojska ima svoje rojeve bespilotnih letelica, ali i kako se sprema za napad.

- U nekim slučajevima smo bili u mogućnosti da preletimo 50 ili više dronova iznad područja koje kontroliše jedan operater. Ovo je, verujem, veliki napredak u našim mogućnostima - prokomentarisao je MeKin.