18.11.2022.

20:24 >> 20:36

Foto: AP/Photo

Planeta

EVROPA SRLJA U RAT! Strani plaćenici - Medvedev: Neće potrajati...

 

Zaustavljen još jedan pokušaj Oružanih snaga

Orban: Evropa izgra opasnu igru, srljamo u rat

Plaćenici

Na pojedinim deonicama pravca Kremennaja-Svatovo strani plaćenici su već u potpunosti zamenili Oružane snage Ukrajine. Poljske zastave vise iznad rovov i na položajima „ukrajinskih“ trupa, prneosi Raša tudej izjavu jednog ruskog borca.

Medvedev: Neće potrajati podrška SAD Ukrajini

Potpredsednik Saveta za bezbednost Rusije Dimitrij Medvedev izjavio je da veruje da podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini neće potrajati.

On je napisao na Telegramu da će u nekom trenutku Kongres SAD prestati da podržava Ukrajinu, zato što, kako je naveo, "Amerika uvek napusti svoje prijatelje'', prenosi TAS.

Medvedev je napisao da "obični Amerikanci polako uviđaju realnost, što će uticati na Kongres, koji će na kraju prestati sa bezrezervnom podrškom ukrajinskom režimu"'.

On je dodao da će SAD, uprkos borbi za prevlast demokrata i republikanaca u Kongresu, nastaviti da odvaja velike količine novca za finansiranje ukrajinske strane u sukobu, zato što je, kako je rekao, "rusofobija deo konsenzusa političkih elita u Americi".

Ukrajina: Granatiran Nikopolj, ostećene zgrade i dalekovod

Ruske snage granatirale su noćas Nikopolj, a oštećeno je nekoliko stambenih zgrada i kuća, kao i dalekovod i automobili, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da su ruske snage ispalile više od 40 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina. U napadu nema povređenih.

IAEA poziva Rusiju da se povuče "vojno osoblje" iz NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izražava „snažnu zabrinutost” zbog ruskih akcija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi AFP. Odbor poziva Rusiju da, između ostalog, odmah povuče svoje vojno osoblje iz Zaporoške nuklearne elektrane. 

Zelenski: 10 miliona Ukrajinaca bez struje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da trenutno 10 miliona građana Ukrajine nema električnu energiju zbog oštećenja električne mreže nakon ruskih raketnih udara.

Zelenski je sinoć u video obraćanju rekao da su ceo dan sanirane posledice još jednog raketnog napada na Ukrajinu, prenosi Unian. Naveo je da su, pored planiranih, na snazi i vanredna isključenja struje. Zelenski je naveo da najviše isključenja ima u Viničkoj, Odeskoj i Sumskoj oblasti i u Kijevu.

"Preduzimamo sve da normalizujemo snabdevanje“, rekao je predsednik Ukrajine.

Incident sa raketom u Poljskoj – početak kraja NATO-a

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je incident sa padom rakete u Poljskoj još jednom pokazao celom svetu neuspeh NATO. 

„Kijevski režim je tri puta dokazao neuspeh NATO. Prvi put kada je nad Crnim morem bio oboren rumunski lovac. Drugi, kada je stari dron, napravljen još u doba Sovjetskog Saveza proleteo nad teritorijom tri NATO zemlje noseći na sebi bombu, a evo sada i treći. Zamislite šta bi bilo da ukrajinski lider Vladimir Zelenski ima nuklearno oružje“, napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao i da sve postalo više nego jasno – to je početak kraja NATO.