18.11.2022.

16:23

Foto: Google maps/Rojters

Planeta

EVROPA IGRA OPASNU IGRU, SRLJAMO U RAT?! Orban izneo krajnje upozorenje Briselu: Na Mađarsku ne računajte...

- Ko god da ekonomski interveniše u vojnom sukobu zauzima poziciju - rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio stanici bliskoj vladi.

– Malo po malo klizimo ka ratu – upozorio je on, izražavajući zabrinutost zbog gomilanja mera usvojenih u cilju sankcionisanja ruske ofanzive u Ukrajini.

Orban se protivi i predlogu Evropske komisije da se Ukrajini 2023. dodeli pomoć od 18 milijardi evra u vidu kredita, čije bi kamate otplaćivale zemlje članice EU. „Mađarska neće prihvatiti da članice EU zajednički ugovaraju kredite za pomoć Ukrajini“, rekao je on na konferenciji, prenela je agencija MTI.

On radije savetuje da se plati samo jedan iznos, podeljen "pravično" između 27 država članica. Mađarska bi mogla dati do 170 miliona evra u okviru bilateralnog sporazuma sa Kijevom, rekao je on.

Orban je rekao da je spreman da se "bori" protiv mogućeg novog paketa mera kako bi Mađarska bila "izuzeta" iz njega, kao u slučaju embarga na naftu. Sada šaljemo razorno oružje, obučavamo ukrajinske vojnike na sopstvenoj teritoriji, uvodimo energetske sankcije... Postajemo sastavni deo sukoba“, rekao je Orban radiju.

- Još nismo pucani preko glave, ali smo veoma blizu da postanemo zaraćena strana. Evropa igra veoma opasnu igru – zaključio je on.