21.11.2022.

13:02

Foto: AP/Photo

Planeta

ZELENSKI ĆE OVO MORATI DA OBJASNI! Britanska policija traga za MITRALJEZIMA I BOMBAMA, vojna pomoć Kijevu završila na ULICAMA LONDONA?!

Zapadno oružje moglo bi da bude prebačeno iz Ukrajine u ruke kriminalaca i terorista, rekao je generalni direktor britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA) Grem Bigar za Sandej tajms.

Prošlog meseca, Moskva je procenila da se iz Ukrajine mesečno iznosi oružje u vrednosti do milijardu dolara.

„Kao i kod svakog sukoba, kada se šalje oružje nekoj strani, postoji rizik od povratka tog istog oružja“, rekao je Bigar u nedelju. „Na kraju sukoba, postoji višak oružja koji dolazi u ruke kriminalaca ili terorista. Biggar, koji je došao na čelo NCA u avgustu, rekao je da policija u Velikoj Britaniji i Evropi istražuje da li su se pištolji, mitraljezi i granate pojavili na ulicama. Uprkos tome što je dobio uveravanja od šefa ukrajinske nacionalne policije da se vodi računa o zapadnom oružju, on je rekao da su Evropol i druge evropske agencije za sprovođenje zakona „u pripravnosti“.

Bigar je rekao da NCA još nije videla nikakve dokaze da su kriminalci nabavili oružje iz Ukrajine. Međutim, i Interpol i Europol su upozorili da će svo oružje koje napusti Ukrajinu najverovatnije završiti na crnom tržištu.

Zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem priznale su da ne mogu da prate većinu svojih pošiljki oružja kada uđu u zemlju, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prošlog meseca da se oružje iz Ukrajine, vredno oko milijardu dolara, šalje kriminalcima i terorističkim grupama na Bliskom istoku, u Africi i jugoistočnoj Aziji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao da slanjem desetine milijardi dolara vrednog oružja u Ukrajinu, Zapad sebe čini de fakto učesnikom u sukobu. Prošlog meseca Putin je izjavio da su „prekogranične kriminalne grupe“ od Ukrajine dobile „moćno oružje, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane i precizno naoružanje“.