23.11.2022.

16:47

Foto: AP/Photo

Planeta

STALJINISTIČKE METODE KIJEVA! Ukrajina sprema potpunu ZABRANU RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, SBU upada u crkve i manastire - TRAŽE PUTINOVE AGENTE!

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, registrovala je zakon kojim se u potpunosti zabranjuju aktivnosti Ruske pravoslavne crkve (RPC) na teritoriji Ukrajine, pošto deo poslanika insistira da crkva predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i poredak Ukrajine.

Predlog zakona je inicirala partija Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Porošenka, a potpredsednica partij Irina Geraščenko najavila je takav potez na Fejsbuku u utorak. Ona je sugerisala da RPC „nije crkva, već ideološka organizacija koja promoviše ’ruski svet‘“. Ona je takođe optužila Moskovsku patrijaršiju da koristi Kijevo-pečersku lavru, glavni pravoslavni hrišćanski manastir u Ukrajini – kao „antiukrajinsku kremaljsku ćeliju“.

Predloženi zakon ima za cilj da zabrani rad svih verskih organizacija i institucija koje su deo ili priznaju podređenost RPC „u kanonskim, organizacionim i drugim pitanjima“. „Oslobođenje Ukrajine od Ruske pravoslavne crkve je još jedan korak ka slobodnoj i nezavisnoj Ukrajini“, zaključio je kopredsedavajući. Ruski zvaničnici su već kritikovali zakon, a senatorka Olga Kovitidi je izjavila da on signalizira „početak kraja“ Ukrajine i da bi bio fatalna greška za predsednika Volodimira Zelenskog ako bi bio usvojen.

Služba bezbednosti Ukrajine, (SBU), pokrenula je u utorak raciju na Kijevsko-pečersku lavru, tvrdeći da bi u njoj mogli biti smešteni ruski saboteri i oružje. SBU je u sredu izvestila da je tokom racije pronašla „prorusku literaturu“, milione u gotovini i „sumnjive ruske građane“. Preko 50 ljudi je navodno prošlo „dubinske kontraobaveštajne intervjue“, uključujući i korišćenje poligrafa. Moskovska patrijaršija osudila je raciju, rekavši da je to još jedan pokušaj da se „zastraše“ pravoslavni vernici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Ukrajina „dugo u ratu sa RPC“ i da je racija SBU „još jedna karika u lancu vojnih akcija protiv ruskog pravoslavlja“. Ukrajina već dugo doživljava verske tenzije, a više nepriznatih i polupriznatih entiteta tvrde da su prava Ukrajinska pravoslavna crkva i dovode u pitanje autoritet Moskovske patrijaršije.

Dve glavne frakcije su Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC), koja je ranije ove godine proglasila nezavisnost od Moskve, pozivajući se na vojnu operaciju Rusije u zemlji, i Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), koja je osnovana 2018. uz pomoć tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, kog RPC smatra raskolnikom.