24.11.2022.

10:03

Foto: Printskrin Youtube

Planeta

(FOTO) SPREMAN JE DA SPRŽI EVROPU! Procurile slike najjezivijeg Putinovog oružja, strašnije je od Sotone 2, sada su se pojavili detalji - ovako izgleda izbliza!

 

Svet je sa pažnjom pratio lansiranje Sotone 2, ali 'Sotona' R-36M2, prošao je prilično nezapaženo.

Ruski vojni bloger Dmitrij Kornev postavio je fotografije na svoj blog i Tviter 20. novembra. Pružaju pogled bez presedana na unutrašnji rad jednog od najvećih raspoređenih nuklearnih oružja na svetu.

Sotona je dugačka oko 34 metra i teška nešto više od 211 tona. Najveći američki ICBM, LGM-30G Minuteman III, tek nešto manja od 18 metara i teži samo oko 40 tona. Slike prikazuju unutrašnjost projektila gde su nuklearne bojeve glave. ICBM može da nosi više nuklearnih bojevih glava, lansira se sa zemlje, leti kroz atmosferu i spušta na svoju metu. Dok se spušta, više bojevih glava se odvaja od njega i pogađa svoje ciljeve. Sotona može da nosi 14 nuklearnih bojevih glava, piše Vice.

U Rusiji je počela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, izjavio je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji.

"Raketni sistem već je pušten u serijsku proizvodnju, obezbeđeni su potrebni materijali i proizvodna oprema", rekao je. Sarmat će sledećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i obezbediti sigurnost Rusije, rekao je i dodao da će "u sadašnjim geopolitičkim uslovima to oružje postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garant očuvanaj mira".

Rusija tvrdi da će nova raketa moći da napadne mete i preko Severnog i Južnog pola i tako savladati neprijateljske sisteme odbrane.