26.11.2022.

20:08

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

ŠOLC GUBI PODRŠKU ZBOG UKRAJINE?! Raste nezadovoljstvo u Nemačkoj, građanima dosta režima u Kijevu

Novo istraživanje javnog mnjenja koje je objavio "Vašington post" ukazuje da Nemci gube volju za daljim podržavanjem kijevskog režima, i da više od 50 odsto Nemaca smatra da je njihova zemlja već učinila dovoljno – ili, čak, previše – za ukrajinsko ratno delovanje i izbeglice.

Istraživanje je trajalo od 14. septembra i 7. oktobra, i u njemu je učestvovalo 1000 Nemaca. Autori navode da je istraživanje merodavno za celu populaciju Nemačke, pošto su primenjeni svi kriterijumi koji bi to obezbedili.

Ispitanicima je traženo da iskažu saglasnost povodom četiri glavne teme, putem pet mogućih odgovora koji se kreću od "ne slažem se uopšte", do "potpuno se slažem". Teme uključuju:

  • Uvođenje novih sankcija Rusiji, iako bi te sankcije podrazumevale dalja poskupljenja hrane i gasa u Nemačkoj
  • Slanje još naoružanja Ukrajini, iako bi to dovelo do povećanja nemačkog vojnog budžeta
  • Primanje još izbeglica iz Ukrajine, iako bi to dodatno opteretilo nemačku ekonomiju, i
  • Primanje Ukrajine u NATO, iako bi to značilo mogućnost ratovanja zbog Ukrajine u budućnosti

Većina ispitanika (91 odsto) iskazala je barem malo simpatije sa Ukrajinskim stanovništvom, ukazuje "Vašington post".

Međutim, odgovori ankete takođe ukazuju da 54 odsto Nemaca smatra kako je njihova zemlja učinila dovoljno za Ukrajinsku vojsku i izbeglice, od kojih 17 odsto smatra da je učinila i previše.

Konkretno, manje od 40 odsto ispitanika se odlučno zalaže za uvođenje novih sankcija, dok još manje Nemaca nesumnjivo ubeđeno da Ukrajini treba slati još oružja, odnosno primiti u zemlju još ukrajinskih izbeglica.

Jedva 27 odsto Nemaca nedvosmisleno smatra da Ukrajinu treba primiti u NATO uprkos posledicama koje to može podrazumevati.

Nemačka je među zemljama EU koje su natježe pogođene tekućom energetskom krizom prouzrokovanom uvođenjem sankcija Rusiji, budući da je najveća evropska industrija tradicionalo bila i najzavisnija od ruskog gasa.

"Evropa nema pravo na 'umor'"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba osudio je opadajući entuzijazam Evrope kada je dalja podrška kijevskog režima u pitanju, i pozvao evropske zvaničnike da požure sa uvođenjem najnovijeg, devetog, paketa sankcija Rusiji.

- Ako Ukrajinci nisu umorni, tim pre ostatak Evrope nema ni moralno, ni političko pravo da bude umorno - naglasio je Kuleba.