28.11.2022.

20:01

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

GARDIJAN I NJUJORK TAJMS OTKRILI ŠOK PODATKE! Oružja za Ukrajinu sve manje, a počinje oluja od koje se neće sakriti nijedna članica EU!

Tisdal je skrenuo pažnju na to, da u mnogim evropskim prestonicama ljudi izlaze na ulice zbog posledica antiruskih sankcija. Posledice sukoba u Ukrajini već pogađaju zapadne igrače, a Kijev je u opasnosti da izgubi tako važnu podršku partnera.

- Sada je tek novembar, a najgora zima za sve tek dolazi - piše kolumnista.

Prema njegovim rečima, tempo isporuke oružja i kredita Ukrajini već je počeo da opada. Zapadni igrači su skoro ispraznili svoja vojna skladišta, a snabdevanje modernijim dizajnom je „ograničeno problemima u proizvodnji".

Od 30 zemalja NATO-a, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše New York Times pozivajući se na predstavnika Severnoatlantske alijanse.

- Male zemlje su iscrpele svoj potencijal, a 20 od 30 članica NATO-a su se značajno istrošile - objasnio je izvor.

Sagovornik lista je precizirao da je preostalih deset država spremno da nastavi da pruža pomoć Kijevu.

- Posebno veći saveznici. Govorimo o Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji - navodi se u izdanju.

Istovremeno, početkom novembra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da Rim ne priprema nove isporuke naoružanja za Ukrajinu, ali nije isključio mogućnost da vlasti preispitaju pristup u okviru NATO sporazuma.

Zbog ruske specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje vojnom opremom samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih trupa. Kako je istakao predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, akcije zapadnih zemalja će imati samo negativan efekat.