28.11.2022.

23:15

Foto:

Planeta

NASA NA NOGAMA, PRONAĐENI DOKAZI DA JE MARS BIO KAO ZEMLJA?! Crvena planeta imala reke i okeane... Šta se desilo pa je sve otišlo u...

Potvrda da je nekad postojao život na Crvenoj planeti, najverovatnije u vreme daleke prošlosti kada je Mars bio dom rekama i okeanima tekuće vode,  - bilo bi jedno od najvažnijih otkrića u istoriji ljudske civilizacije.

Stoga ne čudi da je NASA provela deecenije pretražujući Mars tražeći dokaze.

Njegov najnoviji alat koji pomaže u toj potrazi jest Perseverance - rover veličine automobila koji je sleteo na Crvenu planetu 2021. godine i od tada provodi svoje vreme "ljuljajući" se po površini kratera Jezero u potrazi za tragovima.

Nedavno je rover otkrio dokaz organskog ugljika na Marsu - primamljivo otkriće za koje naučnici veruju da bi to mogao biti znak drevnog života mikroba.

- Organski organizmi čine život kakav poznajemo. Videti organski ugljik na Marsu daje nam priliku da shvatimo jesu li građevni blokovi za život bili prisutni na planeti u prošlosti, što je bio načinu na koji se život razvijao na Zemlji - objašnjava astrobiolog Amy Williams sa Univerziteta na Floridi.

Kako stvari stoje, nemoguće je sa sigurnošću znati jesu li te organske molekule rezultat bioloških ili geoloških procesa, ali čak bi i ovi potonji ipak mogli ukazivati da je ranije planet bio nastanjen.

Što god da je u pitanju, sigurno ćemo saznati više u sledećih nekoliko godina kada NASA misija pokupi uzorke s Marsa, koje je ostavio rover i prenese ih natrag na Zemlju.