02.12.2022.

12:06

Foto: AP/Photo

Planeta

PODLA ODMAZDA ZELENSKOG! Kijev krenuo na najveću svetinju, u toku udar na Kijevsko-pečersku lavru!

Rekao je i da se istražuje da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

„Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“. Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi. U saopštenju se navodi da je SBU pronašao "sumnjive" ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila. UPC je zvanično je prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, prenosi Rojters. 

Kijevsko-pečerska lavra jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere, pre svega za Ruse i Ukrajince, ali i sve pravoslavne narode. Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije na mestu gde je 1015. bio manastir u pečeri, tj pećini.

Manastir je bio posebno važan u očuvanju pravoslavne vere i suprotstavljanju unijaćenju, to jest prihvatanju rimskog pape za poglavara crkve. Manastir je 1688. godine dobio status lavre. Od 1786. lavra se potčinjavala kijevskom mitropolitu. U njoj su ostaci pravoslavnih svetaca. Do sada je nižnja lavra bila pod upravom Ukrajinske crkve Moskovskog patrijarhata, a gornja lavra u okviru Kijevsko-pečorskog istorijsko-kulturnog kompleksa.

Nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini, na listi je UNESKO i jedno od sedam čuda Ukrajine.