03.12.2022.

22:50 >> 22:56

Foto: Tanjug/AP

Planeta

UKRAJINA GRANATIRA! Rusi izgradili vojnu bazu u Marijupolju? Putin dolazi...

Ukrajina granatira

Ukrajinske snage granatiraju DNR. Na udaru je Jasinovatu, kao i selo Majorsk.

Zelenski: Gornja cena ruske nafte učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

Pozdravi za Zelenskog

Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju?

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar.

Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si.

Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa natpisom: "Za Marijupoljce".

Putin dolazi...​

Šojgu: "Belorusija bila i ostala..."

Saveznički odnosi sa Belorusijom su dobili na posebnom značaju u uslovima neviđenog pritiska Zapada i neobjavljenog rata protiv Savezne države, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Šojgu je tokom razgovora sa beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku dodao da je Republika Belorusija bila i ostaje pouzdan partner Rusije.

Ukrajina: Rusi prelaze u ofanzivu na dva grada, granatiraju i Herson

Rusija nastavlja da granatirati civilnu infrastrukturu i pokušava da pređe u ofanzivu na Avdejevku i Bahmut, saopštio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga. 

"Rusija je izvela pet raketnih napada, 27 vazdušnih napada i 44 napada raketnim bacačima na ukrajinske gradove i trupe. Glavna meta ruskih napada bili su Bahmut i Avdejevka, oba u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Granatiranje Hersona takođe je nastavljeno otkako su ga ponovno zauzele ukrajinske snage", navodi se u saopštenju.

Bahmut 

Konašenkov: Ruske snage ubile 60 ukrajinskih vojnika na pravcu Kupjanska

Ruske snage izvele su preventivni udar, sprečivši na taj način ukrajinski napad na pravcu Kupjanska, i pri tome su ubile oko 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov. On je rekao da su preventivni udari armijske avijacije, artiljerije i sistema teških bacača sprečili na pravcu Kupjanska ukrajinsku vojsku da napadne u blizini naselja Kuzemovka u Luganskoj Naprodnoj Republici. Konašenkov je naveo da su u tom napadu uništena i dva ukrajinska tenka, kao i četiri oklopna transportera i četiri kamioneta, preneo je TASS.

Rusi drže liniju fronta u Zaporožju

Rusko vojno osoblje drži linije u regionu Zaporožja, zaustavlja sve pokušaje probijanja odbrane i spremno je da pređe u ofanzivu ako bude potrebno, izjavio je vršilac dužnosti guvernera regiona Jevgenij Balicki.

Balicki je dan ranije demantovao informacije koje su se pojavile u ukrajinskim medijima o navodnom hvatanju Pologa i evakuaciji stanovnika i administracija Mihajlovke i Vasiljevke.
 

"Naši branioci drže linije, zaustavljaju svaki pokušaj probijanja odbrane i spremni su da krenu u napad u svakom trenutku, čim se dobije takvo naređenje. Svi naši gradovi i mesta na frontu žive, uprave, škole, bolnice rade. u njima. Mi smo na sopstvenoj zemlji", napisao je on. Balicki u svom Telegram kanalu.

Ukrajina: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Ograničenje cene ruske sirove nafte transportovane morem koje su u petak odobrile EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Australija, trebalo bi bude spušteno na 30 dolara po barelu, da bi se još teže pogodila ruska ekonomija, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je napisao na Telegramu da bi bilo neophodno da se cena ruske sirove nafte spusti i na 30 dolara po barelu da bi se ruska neprijateljska ekonomija brže uništila, preneo je Rojters. EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu.

Zelenski: Iz ruskog zarobljeništva oslobođeno više od hiljadu Ukrajinaca

Više od 1.000 Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva tokom rata, rekao je Volodimir Zelenski.  Ukrajinski predsednik rekao je da njegova zemlja mora da vrati sve koje su zarobile ruske snage.

Rusija i Ukrajina organizovale su niz razmena zarobljenika tokom rata. Poslednja se dogodila pre dva dana, kada su dve zemlje razmijenile 50 vojnih pripadnika.

Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
"Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru.
Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca, podseća agencija TAS S.
U te svrhe, biće iskorišćeno 106,7 miliona evra.
 

Uništena ukrajinska artiljerija

Grupacija samohodnih artiljerija „Akacija“ ruske vojske eliminisala je položaje na kojoj su bile raspoređene ukrajinske artiljerije na frontu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je reporter Sputnjika.