05.12.2022.

13:17

Foto: AP/Reuters/Fotomontaža

Planeta

RUSIJA SPREMA ODMAZDU! Embargo na RUSKU NAFTU neće proći nekažnjeno, OSVETA Zapadu će biti STRAVIČNA, Evropi ovo nije trebalo!

„Odluke se pripremaju, ali, razume se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cena nafte) nećemo priznavati“, rekao je Peskov.

Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje „Velike sedmorke“, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

Peskov je istakao da uvođenje granične cene nafte neće uticati na finansiranje specijalne vojne operacije i da ruska ekonomija ima potencijal da zadovolji sve svoje potrebe.

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol.

„Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu“, rekao je Peskov.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc za evropsko izdanje lista „Foreign Affairs“ izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije. Prema njegovim rečima, poruka Zapada Moskvi je jasna: „Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogrešio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do „zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima“.
„U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija“, naveo je Šolc.