08.12.2022.

14:55

Foto: printscreen/ilustracija

Planeta

UKRAJINU CEPAJU U MAĐARSKOJ, PAKLENI PLAN KUJE SE U BUDIMPEŠTI? Šokantna tvrdnja poljskih medija, isplivala informacija sa sastanka u ambasadi?! VARŠAVA SE ODMAH OGLASILA: Ovo je istina!

 

Sve je počelko kada je poljska Gazeta javila je da su se ambasador Poljske Sebastijan Kenček i šefica političkog i ekonomskog odeljenja Katažina Ratajčak-Sova sastali sa liderom mađarskih ultradesničarskih snaga Laslom Torockajem, liderom Pokreta naša otadžbina.

Pre toga, Torockaj je čestitao narodu Poljske Dan nezavisnosti, nagoveštavajući podelu Ukrajine.

- Bog blagoslovio Poljsku! Vidimo se ponovo na poljsko-mađarskoj granici - napisao je on na društvenim mrežama, priloživši fotografiju iz 1939. sa prevoja Užok, na kojoj se rukuju poljski i mađarski graničari.

Sada ova teritorija pripada Ukrajini, pa je izjava Torotskog izazvala buran protest Kijeva.

Informer

Sporna teritorija Ukrajine

Posle sastanka u Budimpešti, član Komisije za spoljne poslove Poljske, poslanik Robert Tiškevič zapretio je da će uputiti zahtev Ministarstvu spoljnih poslova svoje zemlje da se rukovodstvo diplomatske misije u Mađarskoj pozove na odgovornost.

Ambasada Poljske je ubrzo demantovala navode poljske Gazete. U zvaničnom saopštenju naglasila je da je u pitanju bio sastanak sa predstavnicima svih članova novoosnovane Grupe mađarsko-poljskog prijateljstva, a ne samo sa desničarskom partijom.

"Na poziv ambasadora Sebastijana Kenčeka, upućen svim članovima novostvorene Grupe mađarsko-poljskog prijateljstva pri Parlamentu Mađarske, 5. decembra, u ambasadu Poljske u Budimpešti stiglo je 13 predstavnika. Na sastanku su učestvovali članovi većine stranaka. Među njima su bila i dva predstavnika Naše otadžbine, među kojima i potpredsednik grupe David Doks i Laslo Torockaj", stoji u saopštenju ambasade Poljske.

Dan ranije ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku Saveta pri predsedniku Ruske Federacije za razvoj civilnog društva i ljudska prava, rekao da nacionalističke grupe u Poljskoj „spavaju i vide“ priliku da zauzmu zapadne teritorije iz Ukrajine, koju je dobila posle Drugog svetskog rata.

Takođe, direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je u intervjuu za RIA Novosti da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih zemalja – teritorija Lavova, Ivano-Frankovska i većine Ternopoljskih oblasti.

Prema njegovim rečima, poljsko rukovodstvo ima za cilj da deluje proaktivno i istrajno iz straha da će viši partneri u NATO- u pokušati da pregovaraju sa Moskvom tokom zimskih meseci, prkoseći interesima ne samo Ukrajinaca, već i Poljaka.