11.12.2022.

11:42

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

ŠAMARČINA ZA ZELENSKOG! Amerikanci zaustavili OFANZIVU NA KRIM, ništa od RAKETA "ATACMS" za Kijev, SAD imaju druge planove...

Analitičar koji blisko sarađuje sa Ministarstvom odbrane Ukrajine smatra da Krim ne može biti zauzet bez raketn sistema ATACMS, kojeg, bar za sada, Sjedinjene Američke Države odbijaju da isporuče Ukrajini.

Beleskov je govorio o tome šta je neophodno uraditi pre ofanzive na Krim

„Prvo moramo osloboditi jug zemlje, konačno očistiti Hersonsku i Zaporošku oblast od ruske vojske. Vidimo iz vesti da Rusi strahuju da ćemo ponovo zauzeti jug i doći nadomak Krima, pa su počeli sa intenzivnom gradnjom odbrambenih linija“, rekao je ekspert.

Istovremeno, on priznaje da će se o ofanzivi na Krim odlučivati isključivo na Zapadu.

„SAD nam nisu dale raketni sistem ATACMS jer se plaše odgovora iz Moskve ako Ukrajina upotrebi ovaj sistem protiv ciljeva na Krimu. Sa vojnog stanovišta, poluostrvo mora biti izolovano od priliva snaga i sredstava, jer tada neće moći dugo da drži odbranu. Ali naši partneri imaju malo drugačiju viziju situacije i mi moramo da uzmemo u obzir njihov stav", izjavio je analitičar.

Pitanje Krima je političko i treba stalno podsećati svet da Krim pod ruskom kontrolom destabilizuje Crno more i stvara probleme sa međunarodnim brodskim transportom, zaključio je Beleskov.