13.12.2022.

12:11

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

ZELENSKI POSTROJAVA G7, SASTAVIO SPISAK... Ukrajinski lider traži još oružja, od NATO zemalja zahtevao BALISTIČKE RAKETE, TENKOVE...

Zelenski je naveo da su potrebne veće isporuke oružja, mere za jačanje ekonomske otpornosti Ukrajine, kao i jači diplomatski pritisci na Rusiju.

U virtuelnom obraćanju, Zelenski je rekao Grupi sedam (G7) da je za „ubrzavanje mira u Ukrajini“ potrebno više isporuka modernih tenkova, artiljerije i raketa dugog dometa.

„Moramo održati finansijsku, energetsku i socijalnu stabilnost sledeće godine“, dodao je on, pozivajući članice G7 da povećaju svoju ekonomsku pomoć Ukrajini u oblasti energetike i rekonstrukcije.

Treći korak je „nova diplomatija“, nastavio je on. „Predlažem da se sazove specijalni samit – Globalni samit Formule mira – da se utvrdi kako i kada možemo da primenimo tačke ukrajinske Formule mira."

Ovu ideju je ranije Zelenski izneo u razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Istu formulu je ukrajinski predsednik izneo na samitu G20 u novembru, a uključuje pozivanje na obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava“.

Zelenski je tada takođe izjavio da Ukrajina nema nameru da potpiše novi sporazum iz Minska, uz obrazloženje da će ga Rusija „prekršiti odmah nakon potpisivanja“.

Sada nevažeći sporazumi Minsk-1 i Minsk-2 potpisani su 2014. i 2015. godine uz posredovanje Nemačke, Francuske i Rusije. Tim sporazumima se nastojalo da se napravi put ka miru davanjem specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u okviru ukrajinske države.

U ponedeljak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva „nije čula ništa o naporima predsednika Zelenskog u izgradnji mira“, misleći na predlog za globalni mirovni samit.

Peskov je ranije rekao da odbijanje formata iz Minska od strane ukrajinskog predsednika „apsolutno potvrđuje“ nespremnost Kijeva da pregovara sa Moskvom. Ipak, Moskva tvrdi da je otvorena za razgovore sa Kijevom ako uoči istinsku „političku volju“ Ukrajine da se uključi u dijalog.